Myndigheterna anklagas för mörkläggning av katastrofal brand i Tianjin
Skärmdump från NTDTV:s rapport om den tragiska branden i Tianjin i början av juli, som nu fruktas ha kostat hundratals människoliv. (NTDTV.com)


Den 1 juli publicerade Kinas partikontrollerade nyhetsbyrå Xinhua en ganska ljum och oberörd artikel om den tragiska eldsvådan i Jixian Ryder Commercial Building i Tianjin. Man påstod att tio personer dödats och att sexton skadats lindrigt.

Sedan dess har olika rapporter motsagt varandra om den verkliga dödssiffran och det har hävdats att den officiella versionen är falsk.

I de senaste inofficiella nyheterna, som samlats ihop från lokalbefolkningen och publicerats på Hongkongbaserade Oriental Dailys hemsida, listas 500 dödsoffer och detaljer kring vad de ska ha dött av.

Reportrar från China Reporter
Investigations, en sajt som publicerar grävande reportage, hade tidigare skrivit att minst 378 personer omkom i branden och att många fortfarande letar efter sina anhöriga.

En lokal partitjänsteman sade också till China Reporter Investigation den 6 juli att ingen tilläts tala om branden och offren. Inga tjänstemän fick heller delta i några minnesceremonier, enligt ett inlägg på Sina Weibo. De som gjorde det ändå skulle bli föremål för partiets interna disciplin. Detta inlägg togs bort någon gång före den 8 juli.

”Det har preliminärt bekräftats att ordern kom från en tjänsteman i Tianjins partikommitté. Samma tjänsteman har upprepade gånger betonat att alla partimedlemmar och kadrer måste enhälligt tala med en mun och se till situationen i sin helhet om de är rädda om sin försörjning, stabilitet och harmoni,” enligt den borttagna rapporten.

Den 1 juli postade kommunistregimens
språkrör People.com på kinesiska sociala medier uppgifter om att en reporter från People’s Daily förföljdes medan han reste i  Jixian. Länken till hans artikel, som handlade om att lokalbefolkningen misstrodde den officiella dödssiffran, togs bort. 

Yanyao Bin på China Business newspaper skrev på Sina Weibo att en arrogant polisman med tjänstenummer 400471 hade sagt åt honom att det var förbjudet att fotografera överallt i Tianjin.

Liu, som bor i området, sade till Epoch Times att han hört att någon från Tianjin ska befordras under den 18:e partikongressen, och att man därför desperat försöker kontrollera bilden av tragedins omfattning.

Baserat på många internetinlägg som citerade bloggaren Liu Jia, påstås denna högt uppsatta partitjänsteman vara Zhang Gaoli. Liu Jias originalinlägg har försvunnit, men har kopierats och fått omfattande spridning.

Skribenten Liu Yiming, som är en av de tio populäraste skribenterna på Phoenix Web, publicerade en artikel i Deutsche Welle:

”Inför kommunistpartiets 18:e kongress anses Tianjins partisekreterare, Zhang Gaoli, vara en av kandidaterna till den nya politbyråns ständiga utskott. En säkerhetsincident av den här magnituden skulle definitivt ligga honom i fatet. Därför är Zhang Gaoli troligen den av de höga herrarna som är mest orolig över eldsvådan i Jixian. Officiella medier har inte avslöjat några officiella instruktioner från Zhang Gaoli”, skrev han.

Översatt från engelska