”Mycket, mycket betydelsefullt!”
- Jag tyckte om detta väldigt mycket, sade professor White (Foto: Epoch Times)


Kontratenoren, den Grammyvinnande artisten och professorn White, besökte Divine Performing Arts nyårsföreställning den 31 januari på  Murat Theater i Indianapolis.

– Jag tyckte om detta väldigt mycket, speciellt dansarnas precision. Allt var mycket mycket stiliserat, en stil som jag inte är van att se, sade han.

– Det är underbart att se de olika kinesiska dansövningarna!

Han förklarade att kinesisk klassisk dans sträcker sig långt utanför balett:

– Det fanns speciella rörelser som vi inte ser i klassisk, västerländsk balett, speciellt rörelser där dansarna rör sin kropp böjda från midjan istället för att hålla kroppen upprätt.

Professorn var dock ännu mer ”rörd” av att se unga amerikanska kineser uppträda på scen, speciellt för att de återknyter till det rika kinesiska förflutna och att detta visas i hans eget hemland, USA.

– Traditionella sägner som gestaltas genom musik, dans, med mera, sådana företeelser får vi inte uppleva särskilt ofta. Så att ha denna slag av artistgrupp turnerande genom vårt land är mycket, mycket betydelsefullt.

Den New York-baserade DPA hyllar Kinas himmelskt inspirerade kultur med klassisk dans och musik, dramatisering av forntida hjältelegender och dagsaktuella berättelser om personligt mod.

Artister i världsklass, fantastiska kostymer och bakgrunder, kraftfulla trummors rytm och en komplett orkester trollbinder publiken var de än uppträder.

– Vi i detta land kan inte föreställa oss hur det skulle vara om någon bestämde att vi inte fick utföra danser, inte sjunga sånger på ett visst sätt eller i en viss stil. Att nu få dela sådana upplevelser med så många andra människor är helt underbart, sade White.

Han refererade till Kinas kommunistregim som aktivt motarbetar särskilda kulturella traditioner. Att intressera unga människor för att hålla traditioner levande var väldigt viktigt, sade han.

Ackompanjerad av lovord har White sjungit under åtta säsonger med den internationellt hyllade ensamblen Chanticleer, med vilken han turnerat i över 40 stater och 15 länder.

Efterfrågad som uttolkare av repertoar från medeltiden, renässansen och barocken, har White uppträtt på nationella och internationella klassiska musikfestivaler, under ledning av berömda dirigenter som Christopher Hoqwood, Nicholas McGegan, Donald Burrows och Bruno Weill.

– Jag kunde höra många asiatiska musiksekvenser som jag tidigare blivit bekant med och jag hörde också många västerländska harmonier som har överförts till den kinesiska kulturen, sade han beträffande de originalkompositioner som spelades av DPA-orkestern.

– Sångstilen är unik för Kina. Det är en underbar, traditionell musikstil. Såvitt jag kan förstå är det tradition i Kina att man sjunger från mycket tidig ålder som vi i väst inte uppmuntrar på samma sätt. Man kan förnimma den uppriktiga och djupa sympati som finns inom sångaren.

– När du som infödd sjunger ditt eget lands sånger, upplevs det betydelsefullt på ett sätt som publiken kan känna. Man upplever artisternas önskan att dela med sig av sin musik, sin sång, sin tradition och sin kultur i den text som framförs.

Epoch Times är stolt sponsor av Divine Performing Arts 2009 World Tour. För mer information besök DivinePerformingArts.org, eller läs om showen som kommer till Sverige i mars på: www.divineshows.se

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/11345/