Muträttegång mot Jiang Zemins "ekonomiska grindvakt" inledd
Liu Tienan, tidigare vice ordförande för Nationella utvecklings- och reformkommissionen, gör ett uttalande under sin rättegång den 24 september 2014. (Skärmdump/CCTV)


Rättegången mot en före detta partitjänsteman med tunga ekonomiska ansvarsposter och kopplingar till Kinas förre ledare Jiang Zemin inleddes under onsdagen.

Liu Tienan åtalas officiellt för att ha tagit emot motsvarande 35 miljoner kronor  i mutor, men troligen har han tagit emot mycket mer. Rättegången ses som ännu ett tecken på att Jiang Zemins partifraktion nu monteras ner av nuvarande ledaren Xi Jinping.

Den 59-årige Liu Tienan var tidigare vice ordförande för nationella utvecklings- och reformkommissionen, som delar ut tillstånd och har hand om finansieringen till åtskilliga projekt runt om i landet.

Observatörer sade att mutorna som Liu sannolikt har tagit emot var mycket större än vad som nämndes i domstolen. Men i kommunistpartiets kampanj mot korruptionen, skulle alltför höga belopp inte vara bra i propagandahänseende.

Liu var också tidigare ordförande för Nationella energiförvaltningen.

Han anklagas för att under sin tid på de två byråerna ha tagit emot 35,6 miljoner yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) i mutor mellan 2002 och 2012.

Lyxvilla, bilar och aktier

Enligt åtalet har Liu missbrukat sin maktposition genom att tillskansa sig själv och sin son, Lie Decheng, vinster. Sonen ska ha tagit emot mutor för att kunna starta sitt företag, plus miljontals aktier i ett bilhandelsföretag, en lyxvilla och en Porsche, sammanlagt värt nästan 20 miljoner kronor. Sonen fick också över 11 miljoner kronor i kontanter, en bil värd nästan 400 000 kronor och ett kravlöst jobb som gav honom en lön på nästan 1,5 miljoner kronor – en makalös årsinkomst i Kina – och mycket mer.

Liu erkände sig skyldig till alla åtalspunkterna och gjorde inga invändningar, enligt statliga nyhetsmedier. Han grät till och med under rättegången och sade att han har gått igenom ”smärtsam ånger och skuld” under det senaste året.

Lius skandaler uppdagades för allmänheten i december 2012 när Luo Changping, ställföreträdande chefredaktören för kinesiska affärstidskriften Caijing, som har nära band med antikorruptionschefen, Wang Qishan, avslöjade hans korruption på Sina Weibo, Kinas motsvarighet till Twitter.

Liu utreddes av myndigheter i maj 2013 och rensades ut från partiet i augusti samma år.

För ovanlighetens skull – något som sällan sker i domstolsförhandlingar – talade åklagarsidan väl om Liu. De sade att han hade ”rätt inställning” när utredningen sattes igång. Över 21 miljoner kronor i mutor som myndigheterna först inte återfick erkände Liu att han tagit på eget initiativ, sade de. Liu och hans familj lämnade också över 40 miljoner kronor i mutor som en samarbetsgest, tillade åklagarsidan.

Liu skrev även en uppsats som föreslår hur man på ett effektivt sätt kan genomföra antikorruptionsåtgärder, och hoppas därmed betala tillbaka sin skuld genom att göra goda gärningar, enligt domstolen.

Kopplingar till Jiang Zemin

Att Liu bekände allting kan skapa panik hos tjänstemän som han har nära band till, framförallt de mäktiga partitjänstemän som hjälpte honom stiga i graderna. Dessa inkluderar i synnerhet den tidigare partiledaren Jiang Zemin, som styrde Kina från 1989 till 2002 och behöll sitt inflytande i partiet och regeringen ytterligare ett årtionde efter det. På Kinas internet har Liu kallats för en ”finansiell grindvaktare” åt Jiangs nätverk.

Kinesiska observatörer ser Lius formella straff som ytterligare ett drag för att minska Jiang Zemins inflytande över Kina. Jiang ses som den största ”tigern” bakom sparkade tjänstemän som Liu Tienan, eftersom delar av Kinas ekonomi i åratal har varit i händerna på tjänstemän som varit lojala mot Jiang, inklusive delar av nationella utvecklings- och reformkommissionen, de statliga oljebolagen, delar av det statliga energisystemet. Dessa delar har också varit fokus för Xi Jinpings antikorruptionskampanj, med en rad utrensningar av tjänstemän från dessa enheter som varit lierade med Jiang.

Domen mot Liu kommer snart att meddelas, sade domstolen. Hans  son kommer att åtalas i en separat rättegång.

Rapportering av Lu Chen