Muthärva kopplad till Jiang Zemins son
En polis i Peking, 16 oktober 2007. Jian Jinheng, son till förre ledaren för det kinesiska kommunistpartiet Jiang Zemin, misstänks för att ha tagit emot mutor från en affärsman i Shanghai. (Peter Parks/AFP/Getty Images)


Jiang Jinheng, son till förre kommunistpartiledaren Jiang Zemin misstänks för att ha tagit emot mutor från Zhou Zhengyi, en rik affärsman från Shanghai som nu står inför rätta för mutbrott. Kinesiska myndigheter har en ljudinspelning av en konversation mellan Jiang och Zhou, men har ännu inte agerat mot Jiang.

Hongkongbaserade Information Center for Human Rights and Democracy avslöjade informationen den 24 oktober, men bekräftade inte huruvida Jiangs affärer med Zhou haft olagliga inslag.

Informationscentret citerade en hemlig källa som sade att Jiang träffat Zhou på en karaokebar på natten den 26 maj 2003 och att han då ska ha läckt hemlig regeringsinformation till Zhou, bland annat uppgifter om Liu Jinbao, förre VD:n för Hongkongbaserade Bank of China.

Myndigheterna övervakade vid den tiden Zhous mobiltelefon och när de fick reda på att mötet skulle äga rum buggade de baren i förväg och spelade in konversationen.

Enligt informationscentret greps Zhou omedelbart efter att Jiang lämnat baren den kvällen. Inspelningen av konversationen gavs till högt uppsatta partiföreträdare.

Zhou Zhengyi är en välkänd affärsman som började i Shanghai och senare flyttade sin verksamhet till Hongkong. Han var välkänd i Hongkongs högsta samhällskretsar.

Innan Zhous nuvarande rättegång har han suttit tre år i fängelse efter 2003 för bland annat mutbrott. Invånare i Shanghai har länge anklagat Zhou för att ha tillskansat sig egendomar på illegal väg.

Zhous fall 2003 involverade många partiföreträdare. Strax efter domen 2003 arresterades flera lokala regeringsföreträdare i Shanghai misstänkta för att ha missbrukat socialförsäkringsfonder. Därbland fanns det mycket omtalade och bevakade fallet med Chen Liangyu, förre sekreteraren för Shanghais kommunala partikommitté.

Zhous ärende är under utredning igen, något som många kopplar Jiang Zemins (Zhous före detta beskyddares) politiska försvagning. Den här gången antas det allmänt att Zhou kommer att dömas till ett betydligt strängare straff.

Översatt från engelska