Mutar Kina Nobelkommittéerna?
Nobelstiftelsen logotyp representerar stor integritet, vilken nu ifrågasätts. (Foto Olivier Morin / AFP)


Kinesiska staten har betalt resor till Kina, inklusive uppehälle, åt medlemmar i Nobelkommitéer. Nu undersöker statsåklagaren om det är mutor det rör sig om. Även ett sponsorsavtal utreds för att utröna om det påverkat val av pristagare.

År 2000 gick nobelpriset i litteratur till dramatikern och författaren Gao Xingjian. Född 1940 genomlevde han kulturrevolutionen i Kina och sändes då till omskolningsläger. Det nobelpriset förbigicks med tystnad i det officiella Kina, men den kinesiska regimen önskar sig ett nobelpris som de kan stoltsera med.

För två år sedan bjöd de in den Nobelkommitté som utser medicinpristagare för att få reda på hur det går till att utse pristagare. I år reste representanter för fysik- och kemikommittéerna till Kina i samma ärende. Nu är Nobelkommittéerna i blåsväder för att den kinesiska staten har betalt deras resa, mat och husrum.

Statsåklagare Nils-Erik Schultz i Stockholm inleder nu en förundersökning kring resorna. Ingen person misstänks utan det är själva förfarandet som ska undersökas.

– Vi måste ta reda på varför någon har ansett att man ville betala biljetter och uppehälle för de här personerna. Fanns det någon tanke med att man skulle försöka påverka de här personerna, som sitter på ganska viktiga positioner. Mutlagstiftningen riktar ju in sig på om det finns någon påverkansrisk, sade statsåklagaren.

Påverkan kan även ske från sponsorer och statsåklagaren Schultz ska också undersöka ett sponsoravtal mellan läkemedelsbolaget Astra Zenica och bolag som står Nobelstiftelsen nära. Sponsoravtalet ska granskas för att se om det haft otillåten påverkan på valet av årets medicinpris.

Claes Sandgren, professor i rättsvetenskap och ordförande för Institutet mot mutor, sade till Sveriges Radio den 18 december:

– Man måste hålla i minnet att Nobelprisets prestige kräver att det föreligger ett grundmurat förtroende för priskommittéernas integritet. Det är därför det, enligt min mening, är välkommet att åklagaren går till botten med den här saken.