Muslimska brödraskapet påstår sig ha vunnit valet i Egypten
Egyptens Muslimska brödraskapets kandidat, Mohammed Mursi, (mitten) här bland sina anhängare efter tillkännagivandet av resultatet i presidentvalet på valkontoret i Kairo, den 18 juni. (Foto: Mohammed Abed/AFP/Getty Images)


Egyptens Muslimska brödraskap hävdar till och med innan rösterna officiellt har beräknats från helgens val, att deras presidentkandidat, Mohammed Mursi, har vunnit.

Resultatet av den andra och sista omgången av Egyptens presidentval förväntas inte offentliggöras förrän på torsdag.

Mursis anhängare har emellertid hävdat redan nu att han vann med 52,5 procent av rösterna, jämfört med 47,5 procent för motkandidaten och tidigare premiärministern, Ahmed Shafiq.

”Mohammed Mursi är den första presidenten i den egyptiska republiken som väljs av folket”, sade Brödraskapets Frihets- och rättviseparti i en tweet.

I en presskonferens på måndag morgon sade Mursis kampanjledare Ahmed Abdelati att rösterna från 13 000 vallokaler redan hade räknats.

”Det är ett ögonblick som alla egyptierna har väntat på”, sade han i kommentarer till Al Arabiya-tv.

Resultatet ifrågasattes dock omedelbart av Shafiqs anhängare. ”Vi är förvånade över detta bisarra beteende som är liktydigt med en kapning av valresultaten”, sade Mahmud Barakeh, kampanjansvarig för Shafiq, i kommentarer till nyhetsbyrån AFP.

Påståendet från Mursis anhängare kom bara timmar efter att Egyptens högsta råd av de väpnade styrkorna (Scaf) utfärdade ett juridiskt dokument som ger militären maktbefogenheter.

Scaf hade gett den lagstiftande makten till landets valda parlament i januari. Men förra torsdagen upplöste en författningsdomstol parlamentet med hänvisning till oegentligheter i valprocessen.

Dokumentet som utfärdats av Scaf på söndagen innebär att tillfälliga militära ledare kommer att återta den lagstiftande makten, och att nya parlamentsval inte kommer att hållas förrän en konstitution upprättas av en utsedd församling.

Dokumentet ger också Scaf en effektiv vetorätt över varje paragraf i den nya konstitutionen som man anser strida mot landets intressen.

Åtgärden har väckt farhågor hos analytiker om makten över den nyvalde presidenten. ”Med detta dokument har Egypten helt lämnat den arabiska vårens sfärer bakom sig och kommit in i militärdiktaturens värld”, sade Hossam Bahgat, en framstående människorättsaktivist, till Washington Post.

”Detta är värre än våra värsta farhågor”, sade Bahgat.

Översatt från engelska