Musikprofessor om Shen Yun: “Det var så vackert”
Rosalyn Miles (till vänster) och hennes mamma Rosalyn England-Henry såg Shen Yun Performing Arts vid Peabody Opera House i St Louis, den 18:e februari. (Foto: Kerry Huang/Epoch Times)


-Jag tyckte det var fantastiskt, otroligt vackert. Helt olikt allt annat jag sett förut och jag skulle gärna komma och se dem igen nästa år, sade Rosalyn Miles, läkare inom neurologi, efter att ha sett Shen Yun Performing Arts i Peabody Opera House i St Louis, den 18:e februari.

Det New York-baserade dans- och musikkompaniet Shen Yun turnerar runtom i världen med ett uppdrag: att återuppliva 5 000 års gudomligt inspirerad kinesisk kultur, enligt hemsidan.

Rosalyn Miles kände att föreställningen gav henne en inblick in i en annorlunda kultur.

– Jag fick verkligen upp ögonen, särskilt genom den flertusenåriga historien. Väldigt, väldigt annorlunda, mycket intressant, särskilt nu med tanke på hur världen förändras.

– Jag tror att vi har blivit känsligare för vad som sker i andra länder. Jag tror att vi har varit lite mer isolerade förut och nu ser vi genom andras ögon. Det tycker jag är fantastiskt.

Miles kom till föreställningen tillsammans med sin mor, Rosalyn England-Henry, som är professor i musik. Hon är musikchef vid Harris-Stowe State University och är också dirigent för konsertkören vid universitetet.

– Jag känner mig så glad och upprymd. Det var så vackert ikväll, det var helt underbart, sade England-Henry.

– Åh, de var helt underbara. Jag tyckte om varenda en av dem, sade hon med tanke på Shen Yuns solister.

Danskompaniet är främst känt som världens bästa inom klassisk kinesisk dans, men de har också prisbelönta solister.

– Jag har fått klassisk utbildning och det här är den musik som jag verkligen uppskattar. Jag kan lyssna på den hela tiden, förklarade hon.

– Deras röster var verkligen utmärkta och den lilla, unga damen som spelade piano, vilken talang, hon är verkligen en talang… Hon har verkligen en förmåga och en stor talang.

Hon förklarade vidare sina tankar om pianisten och sade:

– Hon följde sångaren perfekt. Sångarna höll tonerna och tajmade fullkomligt och hon spelade sin roll så att de inte hade några problem. De var fullständigt koordinerade.

Shen Yun turnerar med en hel orkester, som består av både västerländska och kinesiska instrument.

– Orkestern var underbar, kombinationen av instrument och man kunde verkligen höra allihop. Det var så bra, så vackert. Jag var mycket imponerad av alltihop som hände under kvällen, tillade hon.

En annan aspekt av föreställningen, de digitalt animerade bakgrunderna, imponerade också på England-Henry. Dansare ser ut att flyga upp i himlen som animerade figurer vilket koordineras exakt med dansarna som är på scen.

– Jag önskar jag visste hur de gjorde det, sade England-Henry, de kunde flyga in bland bergen…det var verkligen unikt.

– Det var så fint och jag önskar, jag önskar verkligen att jag fick se dem igen, sade hon.

England-Henry hoppas att andra kommer för att se föreställningen:

– Jag önskar att alla studenter på vårt universitet och alla andra universitet kan få se den här föreställningen. Det här är verkligen en upplevelse man lär sig mycket av. Man får upp ögonen för alla möjliga nya områden, teknologi, saker som vi känt till sedan många år och sådant som vi kan lära oss av just nu. Det här vill jag se mer av.

– Jag ska definitivt berätta för mina elever. Jag har årskort på konserterna och jag ska dela med mig av biljetterna till dem. Jag vill att de ska få se. Vad de visar upp här är så unikt och mina elever ska också skapa musik, de måste sjunga, de behöver lyssna, de måste lära och när de ser det här visuellt och sätter ihop det med det de hör, då är det verkligen en sådan kombination att de kommer att få idéer till hur de kan komma framåt på musikområdet.

– Ju fler gånger de kan se det här desto bättre, sade England-Henry.

När hon satt där tänkte hon:

– Mina barn borde se det här så att de får veta hur man kan gör sådant här… Vi lär dem musikens element: Var är melodin? Var är harmonin? Var är rytmen? Sätt ihop allt det och berätta vad det blir. Vilken form har dessa stycken? För även om det är en annan (kulturs) musik, finns i grunden samma element i den kinesiska, det är ingen skillnad. Jag är så begeistrad.

– Som professionell musiker har det här gett mig så många idéer jag kan använda till min kör. Vi har en konsert nu den 13:e.

Kerry Huang och Sharon Kilarski rapporterade.

Översatt från engelska.

Epoch Times är mediepartner till Shen Yun Performing Arts, som har börjat en helt ny världsturné 2012. Showen kommer till Cirkus i Stockholm den 4:e, 5:e och 6:e april 2012.

Om du vill veta mer om Shen Yun Performing Arts och kinesisk kultur, om världsturnén 2012, biljetter och kalendern: www.shenyunperformingarts.org