Musiker Yu Zhous fru Xu Na fängslad för sin tro
Xu Na i parets lilla lägenhet. (Secret China)


Xu Na är 40 år och en väl ansedd konstnär. För närvarande hålls hon olagligt fängslad i Peking på grund av sin tro på Falun Gong. Hennes make Yu Zhou, en berömd folkartist, dog av tortyr strax före det kinesiska nyåret. Trots att Xu är kvar i fängelset försöker hon överkomma alla svårigheter för att hävda sin makes oskuld.

Med de stundande olympiska spelen i Peking har det kinesiska kommunistpartiet (KKP) intensifierat förföljelsen av inrikes dissidenter och Falun Gong-utövare. Xu och hennes make är endast ett fall av en tusentals familjer som förföljs.

Xu föddes i staden Changchun i nordöstra Kina. Alla hennes familjemedlemmar är konstnärer. Hennes far är målare i det kinesiska kulturförbundet och hennes mor är lärare på Jinlins konsthögskola.

Xu tog examen från litteratur- och konstavdelningen vid Kinas kommunikationsuniversitet. Hennes konstverk har snabbt blivit berömda.

1997 ställdes Xus prisbelönta arbeten ut på kulturministeriets stora utställning för kinesisk konst. 1998 vann hon pris vid Kinas ungdomsutställning för oljemålning.

Xus målningar är välkända i Kina och Hongkong, och hennes målningar kan säljas för tiotusentals yuan. Konstexperter säger att kalligrafin i hennes målningar är skickligt utförd, trots att färgerna är mycket milda och enkla. Från den eleganta och tysta vilda blomman, det gröna vilda, det stillsamma ljuset, kan man känna undret och friden i konstnärens hjärta.

Xus make Yu Zhou kom också från nordöstra Kina och var även han en utövare av Falun Gong. Yu var en stadig man på 180 cm, vilket gjorde att hans fru Xu som endast är 162 cm lång, såg extra liten ut i jämförelse. Yu var också väldigt konstnärlig. Han tog examen i franska vid universitetet i Peking och kunde tala flera olika språk. Han var bevandrad i traditionell kinesisk konst och mycket skicklig inom poesi och sång. På senare år blev Yu trummis i folkmusiktrion ”Xiaojuan & Co-Residents in the Valley”.

Det kinesiska kommunistpartiet startade förföljelsen av Falun Gong 1999.

Under KKP:s mångåriga hjärntvätt har många kinesers sinnen letts att till varje pris skydda sina egna intressen och många av dem har utvecklat tanken att de ”gör vadhelst partiet ber mig att göra”. Som ett resultat gav en del människor upp utövandet av Falun Gong som de tidigare mått bra av, och bedrogs istället av KKP:s hatpropaganda och de slutade utöva metoden.

Trots dessa omständigheter fortsatte Xu och Yu att kultivera liksom många andra Falun Gong-utövare. De ägnade sig själva åt att klargöra fakta om KKP:s förföljelse till andra kineser.

I början av förföljelsen var det många Falun Gong-utövare som sparade pengar för att kunna resa till Peking och vädja för Falun Gong. Trots Yus och Xus svårigheter att få ihop det ekonomiska brukade de ofta erbjuda mat och husrum till sina medutövare som kom från olika platser i landet. Detta ledde till att Xu år 2001 dömdes till fem års fängelse.

Situationen i fängelserna i Kina är mycket brutala, särskilt för Falun Gong-utövare. För att hjärntvätta utövare brukade fängelset ofta hindra dem från att sova mer än fyra timmar samtidigt som de tvingades utföra hårt fysiskt arbete under dagarna. Xu fick redan första dagen order att utföra arbete som annars krävde ett års träning – att tillverka 600 par skodelar om dagen.

I november 2002 fördes Xu till en särskild fängelseavdelning för påtvingad hjärntvätt. För att hjärntvätta henne använda fängelset många tortyrmetoder. Hon hindrades helt att sova, hon bands fast och tvingades sitta med benen i kors i många timmar, hon utsattes för fysisk bestraffning, tvingades sätta sitt fingeravtryck på självanklagande dokument som skrivits av andra. Hon tvingades stå utomhus i kallt väder med bara lite kläder på kroppen och hon fick inte duscha på över en månad, och så vidare.

Trots svårigheterna var Xu alltid trevlig mot alla, till och med mot poliserna och fångarna som skickades för att trakassera och övervaka henne. Mellan de tröttsamma och intensiva arbetstimmarna ritade hon porträtt åt fångarna som fått i uppgift att övervaka henne. Hon berättade för dem om det underbara med Falun Dafa och hennes egna erfarenheter från utövandet av Falun Gong. Gradvis blev många poliser och fångar berörda av Xus vänlighet och de försökte hjälpa henne och andra Falun Gong-utövare, en del började till och med själva utöva Falun Gong.

Xu började lära känna många personer i Pekings kvinnofängelse eftersom hon ofta förflyttades till olika avdelningar. Chefen för fängelsepolisen blev väldigt förvånad och besvärad över upptäckten att Xu hade förmågan att förändra andra människors hjärtan, att få dem runt omkring henne att bli bättre människor. För honom var fängelset partiets ”våldsamma institut”. Om fängelsets poliser och fångar blev vänliga skulle det inte finnas något ”våld”. Därför flyttade han Xu hela tiden. Men så fort hon lämnade en plats vinkade fångarna där farväl till henne med tårar i ögonen.

I slutet av 2002, då man inte kunnat hjärntvätta Xu Na och då man sett hur många människor som istället påverkades av henne, beslutade fängelset att låsa in henne i en enskild cell för att minska hennes kontakt med andra. Därifrån bevittnade Xu en fruktansvärt tragisk scen.

I samtliga enskilda celler satt Falun Gong-utövare med stark övertygelse.

En av Xus medutövare, Dong Cuifang, satt fängslad i cellen bredvid hennes. Dong var 29 år och före detta läkare vid Kvinnors och barns hälsovårdssjukhus i Shunyidistriktet i Peking. Hon fördes till Pekings kvinnofängelse på morgonen den 11 mars 2003. En dag hörde Xu hur Dong jämrade sig och blev slagen i cellen bredvid. Xu ropade till förbrytaren: ”Sluta!” Men fången som övervakade henne kom genast fram och tystade ner henne.

Den 18 mars beordrade en av cheferna på fängelset en polis att tortera Dong. Polisen tog med sig ytterligare en annan polis samt fem fångar för att tortera Dong Cuifang. Fångarna var före detta Falun Gong-utövare som givit upp sin tro efter intensiv hjärntvätt. De tog Dong till ett badrum. Flera timmar senare såg Xu genom ett fönster att Dongs döda kropp bars iväg.

Fängelsepersonalen oroade sig över att Dongs död skulle exponeras så teamledaren och flera av förbrytarna fick panik och försökte undanröja bevisen. Men de kunde inte täcka över såren och blåmärkena på Dongs kropp. Efter händelsen höjde fängelset säkerhetsnivån för att strängare övervaka Falun Gong-utövare.

En dag när Xu åt lunch med de andra fångarna skrek hon till en av dem som varit med om mordet på Dong, ”Mördare! Du dödade Dong Cuifang!” Folk i salen blev chockade. Polisen välte undan bordet hon satt vid och drog med sig Xu till fängelsepolisen. Polisens desperata reaktion fick många att förstå att Xus ord vara sanna.

Xu skrev till fängelsevakten för att vädja om rättvisa kring Dongs död. I sitt brev talade hon om Dongs död och principen för vedergällning, i hopp om att vakten skulle stoppa förföljelsen av Falun Gong-utövarna.

Vakten reagerade med att omedelbart isolera Xu och satte henne igen i enskild fångenskap. För att försvara sina rättigheter började Xu hungerstrejka. Fängelsepersonalen satte då igång att tvångsmata henne under en längre tid. I fängelset är tvångsmatning inte bara en medicinsk procedur för att förhindra att folk svälter ihjäl, utan det är också en slags brutal tortyr. Flera månader senare skickades Xu tillbaka till fängelset, men hon övervakades allt hårdare.

Kort före frisläppningen av Xu berättade hon för polisen att hon tänkte vädja. Hon skulle stämma fängelseavdelningens chef för att ha anstiftat tortyr av henne och andra Falun Gong-utövare och för att slagit Dong Cuifang till döds. Hennes mod skrämde fängelsepersonalen vilka därefter visade mer respekt för Xu.

År 2006 åkte Xu hem efter fem års olagligt fängelsestraff. Polisen fortsatte emellertid att trakassera henne och hennes make och övervakade deras dagliga liv. Xu varnade polisen många gånger för deras illegala agerande.

Återföreningen mellan Xu och Yu gav dem båda en skjuts i sina karriärer. 2007 signerade Yus band ”Xiaojuan & Co-Residents in the Valley” ett kontrakt med det kända musikprogrammet Channel V. Hans band sattes upp på ”måste-höras-listan” år 2007 och bandets sångare fick utmärkelsen årets varmaste röst. Xu tog examen vid oljemålningsavdelningen på det centrala institutet för konst. Hennes verk har valts ut för att visas upp vid en stor utställning för unga konstnärer i Shanghai.

KKP har använt OS 2008 som en ursäkt för att öka förföljelsen av dissidenter och religiöst troende. Klockan tio på kvällen den 26 januari, då Yu och Xu körde hem från Yus inspelningsstudio, stoppade polisen deras bil för att utföra ”olympiska säkerhetsinspektioner”. Polisen hittade Falun Gong-böcker i deras bil och tog med sig paret till häktet i Tongzhou.


Yu Zhou vid mikrofonen.

Yu Zhou vid mikrofonen.

Den 6:e februari 2008, sista dagen på det kinesiska året, när alla familjer återförenas och äter middag tillsammans, dog Yu i Qinghes akutcenter vid 42 års ålder. Han fick inte träffa Xu innan han dog. Häktningscentret tillät inte heller Xu att närvara vid makens begravning.

Genom sin advokat, som hennes föräldrar anställt, fick Xu höra talas om sin makes död. Hon har krävt en utredning av Yus död och även krävt rätten att ta hand om hans personliga affärer efter hans död.

Världen ser granskande på Kina allteftersom Peking-OS närmar sig. Falun Gong-utövare Yu Zhous död får till slut världens uppmärksamhet efter KKP:s nio år långa brutala förföljelse. Efter att Yus död exponerats till media utanför Kina, rapporterade den London-baserade tidningen Times om hans fall och flera andra medier skrev därefter också om det. Efter påtryckningar från det internationella samfundet har Peking-domstolen skjutit upp Xus rättegång.

* Secret China är en ocensurerad kinesisk nyhetssida som rapporterar om ämnen inne i Kina.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-7/70333.html