Musiker Michael Martelly vinner valet i Haiti
Indiska FN-trupper med skyddsutrustning bredvid affischer av presidentkandidat Michel "Sweet Micky" Martelly i närheten av den tillfälliga valbyrån i Petionville, Haiti. den 4 april 2011 (Foto:Lee Celano/Getty Images)


På måndagen var det klart att den haitiska musikern Michel Martelly stod som segrare i presidentvalet i Haiti. Han besegrade sin rival och landets tidigare första dam Mirlande Manigat

Michael Martelly, allmänt känd som ”Sweet Mickey”, vann valet med 68 procent av de totala rösterna och kunde enkelt besegra Manigat, rapporterade den haitiska tidningen Le Matin, som citerade den tillfälliga valbyråns preliminära siffror. Manigat fick omkring 32 procent av rösterna.

Resultaten kommer formellt att tillkännages den 16 april. Martelly uppges ha vunnit nästan 717 000 röster i omvalet. 

Chad Walsh av Grassroots United, som bor i Port-au-Prince, skrev på twitter: ”Att döma av skottlossningen och de glada skriken så måste Sweet Mickey ha vunnit valet.”

John McHoul, en utländsk medborgare som bor i Haiti skrev också något liknande. ”Det är en massa skjutande i vårt område, folk firar att Sweet Mickey vunnit presidentposten”.

Den 50-åriga sångaren som stöddes av sångaren och låtskrivaren Wyclef Jean sågs som en politisk outsider och någon som Haitis folk lättare kunde relatera till.

Hans uppgift blir att försöka bygga upp det som förmodligen är det mest utarmade landet i Amerika. Efterdyningarna av den massiva jordbävningen som drabbade landet förra året och dödade 220 000 människor är stora. Upprensningen pågår ännu och befolkningen vacklar fortfarande efter katastrofen och flera hundra tusen människor bor fortfarande i tillfälliga läger. Regnperioden är nära förestående och då finns det stor risk för ytterligare en koleraepidemi

Martelly kommer att ersätta den avgående presidenten Rene Preval, som inte kan väljas för en tredje mandatperiod.

Översatt från engelska