Musiker: "Ett vackert montage"
Greg Richter [tredje från vänster] och Jack McHenry [till höger] tillsammans med sina vänner på Music Hall i Kansas City. (Foto: Stacey Tang / Epoch Times)


Den internationellt hyllade Shen Yun Performing Arts tog Kinas konstnärliga arv till hjärtat av USA i sitt sista framträdande i Kansas City i Missouri, den 14 mars. New York-baserade Shen Yun visar klassisk kinesisk dans och musik, som väcker till liv den magiska världen av forna kinesiska legender och myter.

Greg Richter, professionell pianist och slagverkare, såg föreställningen tillsammans med vänner och musikerkollegor på söndagseftermiddagen. Richter är även styrelseledamot i World Martial Arts Hall of Fame.

Richters hustru hade hört talas om showen och berättade om den för honom, eftersom hon visste att han skulle älska den. De var alla mycket begeistrade över föreställningen och imponerade av vad de upplevt.

– Fantastiska framträdanden rakt igenom. Solovokalisten sjöng oktaver …, vi är musiker allihop och vi är alla imponerade.

Shen Yuns orkester kombinerar traditionella kinesiska och klassiska västerländska instrument för att frambringa ett unikt sound.

Richter var oerhört imponerad av den här orkestern, tyckte den var ”häftig”. 

– Musiken är så vackert framförd, fantastiskt! Vi pratade om det allihop … den här orkestern är så väldisciplinerad och perfekt samstämd, framträdandena är ”häftiga” och vi älskade det.

Musikerkollegan Jack McHenry, pianist och pianostämmare höll med och sade:
– Den orientaliska skalan är annorlunda än den västerländska och det är vackert.

– Tekniskt sett finns det olika harmonier och saker som man vänjer sig vid, men det finns något som är gemensamt för all musik, så alla musiker kan relatera till det. Men jag blir imponerad när det går snabbt, det är precision och finkänslighet på samma gång i dessa framträdanden. De har det här riktigt snabba stråkpartiet och alla är exakt samtidiga i alla trettiotvå tonerna! … Det har varit förvånansvärt underhållande och vackert att se, sade Richter

Han kommenterade också dansen och i synnerhet de manliga dansarna och sade:
– Jag ser hur mycket dessa killar jobbbar och hur lätta deras rörelser är, det är vackert … och roligt för mig att titta på det.

Richter var också imponerad av sopranen Haolan Gengs framträdande.
– Av allt jag har upplevt idag var det den sista sångsolisten som sjöng oktaver och övertoner samtidigt som hon höll grundtonen. Det är en disciplin som man nästan aldrig hör någonstans förutom i orientalisk musik. … Hon klarar att sjunga en ton och sedan låta oktaven ovanför …

– Två toner på en gång, fyllde McHeny i.

Richter förklarade:
– Att sjunga två och ibland tre toner samtidigt. Det är som ett instrument, man slår an en sträng och rör sedan vid strängen högt upp och får upp tonen en oktav, eller ännu mer inom en oktav. Hon kunde göra det med sin röst. Man kan höra det i tibetansk halssång, men de utgår från en mycket låg ton och sjunger fler än en ton. Hon gör det med dessa fina höga toner, och det låter som tre sångare på samma gång, så det var mycket imponerande. Hon är en stor sångerska.

Richter sade att han skulle berätta för sina musikerkollegor att om de inte har upplevt kinesisk musik, då ska de gå och höra hur det egentligen är tänkt att det ska låta. … Jag tycker det är en fantastisk show.

– Ett vackert sammanfogat montage. De två konferenciererna som växlar mellan kinesiska och engelska så att alla i publiken kan följa med i föreställningen. Det är bra gjort.

Med rapportering av Stacey Tang.

Epoch Times är stolt mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, se ShenYunPerformingArts.org 
Shen Yun kommer till Cirkus i Stockholm 5-6 april och till Konsert & Kongress i Linköping den 8 april. 
För mer information om föreställningarna i Sverige: 
http://sv.shenyunperformingarts.org/

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/31414/