Musikens välgörande effekter
Det kinesiska tecknet för medicin innehåller tecknen för musik och gräs. (Foto: Epoch Times)


Vacker musik kan vara helande för känslolivet och ge oss stor njutning. Men egentligen skapades musiken för att bota sjukdomar. Detta ansåg de forntida kineserna, vilket kan spåras bakåt till tiden för skapandet av Han-språket*, eftersom det kinesiska tecknet för medicin ursprungligen kommer från tecknet för musik.

Senare fann kineserna också att en del örter kunde bota sjukdomar och då lade man till tecknet för gräs ovanpå musiktecknet. Detta tillsammans bildade tecknet för medicin. Musik ingick i tecknet för medicin eftersom det användes för att behandla sjukdomar.

Musik kan hela sjukdomar och även dagens forskare inom medicin studerar detta. Man har numera till exempel börjat acceptera att babyn i mammans mage kan höra röster och att en baby kan höra ljudet av mammans hjärtslag, hennes tal och andetag. Nuförtiden används musik också för att få fostret i mammas mage att bli harmoniskt. Kliniskt sett kan vacker musik lätta på sinnet, skapa harmoni och påverka andning och matsmältning positivt.

Forntida kinesisk musik delades upp i ”ren musik” och ”behagfull musik”. Den ortodoxa forntida kinesiska musiken var till för att rena själen och det är därför som den forntida musikens ljud och rytmer är väldigt långsamma och lugna, den kan lugna människor. De som lyssnar på sådan musik får ett inre lugn.

I dag finns det också destruktiv musik som stimulerar människors mindre bra sidor. Vissa människor blir starkt känslomässigt påverkade av sådan musik, vilken inte har någon gynnsam medicinsk effekt.

Ett nutida exempel på harmonisk musik finns i de globala kinesiska nyårsgalor som organiseras av New Tang Dynasty TV, (NTDTV). Dessa reflekterar den moderna musikens arv och bär fram den traditionella kinesiska musiken.

Publikkommentarer vittnar om personer som kände sig friskare från sina åkommor efter att de sett galorna. Den vackra musiken spelade naturligtvis en stor roll i detta.

Fotnot

* Han-språket skapades under Han-dynastin; en forntida kinesisk dynasti, år 206 f Kr – 220 e Kr.