Musik som fredens budbärare
Den argentinske pianisten Miguel Angel Estrella, grundaren till stiftelsen "Music hope" och Peace Orchestra. Han är även ambassadör för UNESCO i Argentina. (VALERY HACHE/AFP/Getty Images)


Nu kan politiska och religiösa ledare få hjälp från oväntat håll i sina bemödanden att skapa fred – från musiker.

Nyligen bildades en orkester med judiska, muslimska och katolska musiker i Argentina, på initiativ av den katolske prästen Fernando Giannetti, rabbin Sergio Bergman och Argentinas islamska centers president Sumir Noufouri. Det är den första i sitt slag i landet. Dirigent i orkestern är Luis Gorelik, en argentisk musiker som har en framstående internationell karriär bakom sig.

Med sin musik vill såväl dirigenten som musikerna visa att samarbete kan fungera mellan människor från olika religiösa trosläror. Orkestern heter ”Armonias” (”Harmonier”) och består av 34 musiker från åtskilliga argentinska provinser. Gorelik planerar att i framtiden införliva musiker från andra latinamerikanska länder.

Orkestern Armonias går samma väg som två andra musiker som jobbar för fred i Mellanöstern: Daniel Barenboim som är jude och Miguel Angel Estrella vars far var libanes.

Barenboim skapade tillsammans med den tidigare forskaren Edward Said från Palestina, ”West-Eastern Divan” (uppkallad efter en antologi med poesi av Goethe), en orkester bestående av unga israeliska och palestinska musiker. Orkestern har uppträtt över hela världen och Barenboim har haft pianorecitationer och musikklasser i de palestinska områdena.

Den argentinske pianisten Miguel Angel Estrella, numera UNESCO:s ambassadör i Argentina, har bildat gruppen ”Musique Esperance” som spelat sin musik för fred och rättvisa. Som en del av Musique Esperances aktiviteter har Estrella skapat Orchestra for Peace, som består av unga israeliska och arabiska musiker. Den har samlat unga musiker från Marocko, Tunisien, Egypten, Jordanien, Syrien och från palestinska områden.

– Om vi lyckas skapa en ny humanitet kommer vi att vara mer tillförlitliga för våra barn och dagens unga, säger Estrella.

Det var efter ett besök i ett av Gazas flyktingläger som Estrella tog initiativet att starta orkestern.

– Det var det sorgligaste jag sett i hela mitt liv, berättar han. Han besökte även en by där druser, muslimer och kristna levde tillsammans i perfekt harmoni. När han frågade en av byborna hur denna frid var möjlig fick han svaret: ”Så klart det är möjligt. Hur som helst så är vi alla barn av Abraham.”

När Estrella kom tillbaka till Paris hade han idén om att bilda en orkester med personer från olika religiösa bakgrunder. När han framförde idén för judiska rabbiner, katoliker eller muslimer försökte de alla emellertid att modfälla honom och kallade det för en omöjlig dröm. Frankrikes dåvarande president, Francois Mitterrand, gick så långt som att varna honom för att hans liv skulle ställas på spel ifall han genomförde den här idén.

– Ju fler som sade åt mig att det här inte var möjligt, säger Estrella, ju mer beslutsam blev jag att genomföra det. Med hjälp av personer med olika bakgrunder och tro lyckades han till slut bilda orkestern.

– Nu spelar vi närhelst vi har tillräckligt med pengar för att ha råd med alla utgifter, säger Estrella, eftersom det kostar en hel del att samla ihop personer från olika länder. Men jag gör mitt bästa för att hjälpa dem eftersom de är mycket angelägna om att spela tillsammans.

Kan en musikgrupp tjäna som modell för samarbete mellan folk från olika religioner idag? Kanske – det ser verkligen ut som om idén slår an. Kanske kan det vara så att när antalet fredsbefrämjande orkestrar ökar, när människors längtan efter fred manifesterar sig i deras handlingar, så kan vanliga medborgare visa krigsdårar att musiken och samarbetet kan triumfera över ödeläggelse och död.

Översatt från version