Murdoch attackerades under förhöret i parlamentet


Förhöret av Rupert Murdoch i det brittiska parlamentet fick ett dramatiskt slut, då han under den viktigaste delen av förhöret attackerades av en aktivist med en papperstallrik full med raklödder.

Attacken skedde i ett avgörande ögonblick under det tre timmar långa förhöret av mediamogulen om telefonavlyssningsskandalen som drabbat Storbritanniens press, inför politiker och polis, i ett mycket laddat sammanträdesrum, rapporterar AFP.

Rupert Murdochs fru Wendi Deng som satt bakom sin make reagerade blixtsnabbt under attacken, reste sig och slog till gärningsmannen som därefter greps av ordningsvakterna.

Tidskriften The Gurdian rapporterar att attacken hände precis strax innan 17.00 och nyhetsmogulen och vd:n kom tillbaka till utfrågningen efter 20 minuter, efter att ha tagit av sig jackan nedsmutsad med lödder.

Murdochs angripare, som satt fyra rader bakom honom i utskottets sammanträdesrum i Portcullis hus, nära det brittiska parlamentshuset, hade enligt brittisk media identifierat sig själv på Twitter strax innan attacken som en standup-komiker och brittisk aktivist inom aktivistnätverket UK Uncut.

Mannen som heter Jonnie Marbles verkar ha twittrat ögonblicket innan han invaderade förhandlingen; ”Det är en mycket bättre sak som jag gör nu än jag någonsin gjort tidigare”.

Aktivistnätverket UK Uncut, som kämpar mot ekonomiska nedskärningar har tagit avstånd från attacken.

Rupert Murdoch hade tidigare under förhöret kallat dagen för den ”mest förödmjukande dagen i mitt liv”.