Mubaraks namn skall tas bort från allmänna platser i Egypten
Hosni Mubarak, tidigare president i Egypten (Foto: Sean Gallup / Getty Images)


En egyptisk domstol sade på torsdagen att namnen på den förre presidenten Hosni Mubarak och hans hustru, Suzanne, bör tas bort från offentliga platser, enligt den statligt styrda tidningen Al-Ahram.

Mubaraks namn har använts för skolor, gator, parker och andra offentliga platser. Domare Mohammed Hassan Omar föreslog att man tar bort namnen från dessa anläggningar, enligt tidningen. Också alla bilder på Mubarak och hans hustru borde tas bort från offentliga platser.

Enligt nyheter från Al Jazeera finns det cirka 500 platser som fått endera namnet efter Mubarak, som avsattes i februari efter en våg av folkligt förankrade protester, eller hans hustru.

Mubarak, 82, har varit inlagd på ett sjukhus i en semesterort vid Röda havet över en vecka sedan det rapporterats om hans hjärtproblem. Han, hans söner och andra höga tjänstemän i hans regim kommer att utfrågas under en pågående utredning om korruption och om deras roll i dödandet av flera hundra demonstranter under upproret.

Egyptisk press, Al-Ahram Online, rapporterade att Mubarak kan komma att flyttas från sjukhuset, där han vistas för tillfället, till ett fängelsesjukhus. Tjänstemän uppmanade en rättsmedicinsk läkare att bedöma hans hälsa och kontrollera om fängelsesjukhuset i Tora är ett lämpligt ställe för den störtade ledaren.

Översatt från engelska