Mubarak ställs inför rätta för mord
Egyptier håller upp banderoller med krav på rättegång mot den avsatte presidenten Hosni Mubarak och medlemmar av hans tidigare regim under en demonstration i kuststaden Alexandria den 20 maj. (Foto: AFP/Getty Bilder)


Egyptens störtade härskare Hosni Mubarak har blivit kallad till en brottmålsdomstol över hans påstådda roll i dödsskjutningen av dussintals demonstranter. 

Mubarak och hans söner Alaa och Gamal står även inför anklagelser relaterade till den påstådda korruptionen under hans 30-åriga tid som president för Egypten. 

Han blev avsatt från sin post den 11 februari efter flera veckors demonstrationer för demokrati. Runt 800 personer tros ha dödats i kraftåtgärder mot resningarna. 

Mubarak är anklagad för att ha gett order till säkerhetsstyrkorna att skjuta demonstranter, enligt ett uttalande av landets chefsåklagare på tisdagen. Dessutom är han också anklagad för att ha missbrukat regeringsmakten för att olagligen skaffa sig en enorm förmögenhet. Mubarak och hans familj har redan tidigare förnekat anklagelserna. 

Hans bankkonton i Kairo och Sverige har blivit frysta som en del av utredningen. Han blir nu förhörd på ett sjukhus i semesterorten Sharm el-Sheikh vid Röda havet dit han blev intagen i april. Han har beskrivits vara i ett tillstånd av psykisk chock, enligt den egyptiska dagstidningen Al-Masri Al-Youm. 

Beslutet att ställa honom inför rätta kom efter en planerad demonstration på Tahrir-torget på fredagen för att kräva snabbare framsteg i reformarbetet och kräva offentlig rättegång för Mubarak.

Översatt från engelska