Mubarak avgår - militären tar över i Egypten
Hosni Mubarak avgår: Människor som demonstrerat mot den egyptiska regeringen samlas utanför presidentpalatset i Kairo den 11 februari 2011. Kairos gator exploderade av glädje när president Hosni Mubarak avgick efter tre decennier av envälde och lämnade över makten till militären. (Foto: Pedro Ugarte / AFP/Getty Images)


Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak har avgått och lämnat över makten till militären.

Ingen väntade sig att det skulle ske. Efter att Mubarak i går kväll chockade nationen genom att via ett inspelat meddelande tillkännage att han inte skulle avgå, är kvällens scen den helt omvända.

Omedelbart bröt en fullständig glädjeyra ut i landet – gatorna är överfulla med människor som gråter och omfamnar varandra, bilar tutar, människor är ute på sina balkonger och viftar med egyptiska flaggor och luften är fylld av sångerna ”Länge leve Egypten” och ”Vi störtade regimen”.

Tidigare under dagen lämnade Mubarak Kairo med sin familj och reste till ett palats på semesterorten Sharm el-Sheikh vid Röda havet.

Vicepresidenten Omar Suleiman kom med tillkännagivandet i ett tv-sänt inslag efter avslutad kvällsbön, och sade att Mubarak hade lämnat posten och gett makten till Arméstyrkornas högsta råd.

– Beaktande de svåra omständigheterna som landet genomgår har president Mohammed Hosni Mubarak beslutat att lämna republikens presidentpost och har gett uppdraget till Arméstyrkornas högsta råd att ta hand om rikets affärer, sade Suleiman enligt Al Arabiya.

Militären kom också med ett tillkännagivande och meddelade att den skulle se till att olika åtgärder verkställdes, inklusive det ”omedelbara slutet på undantagstillståndet så snart de rådande omständigheterna upphör” och verkställandet av nödvändig lagstiftning” följt av ”hållande av fria och rättvisa val i ljuset av grundlagstilläggen”.

Armén gav också indikationer på att den inte skulle ställa anti-regeringsdemonstranterna inför rätta men varnade, antagligen Mubarak-supportrar, för att försöka störa övergången. ”De väpnade styrkorna intygar att de inte kommer att ställa hedervärda människor som motsatte sig korruption och krävde reformer inför rätta, och varnade för att skada nationens och medborgarnas säkerhet och trygghet.”

Uttalandet avslutades med att be det egyptiska folket att återvända till arbetet och det normala livet.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/51068/