Muammar Gaddafi höll osammanhängande tal i FN
Libyens ledare Moammar Gadaffi talar inför FN:s generalförsamling den 23 september på FN:s högkvarter i New York. (Foto: Stan Honda/AFP/Getty Images)


Vid sitt första besök någonsin på FN:s generalförsamling den 23 september 2009 höll Libyens ledare Muammar Gaddafi ett långt och osammanhängande tal där han berörde allt ifrån svininfluensan till konspirationer om mordet på John F Kennedy och kallade FN:s säkerhetsråd för ”terrorråd”.

-Det borde inte kallas säkerhetsrådet utan bör kallas terrorrådet, hade han bland annat sagt enligt BBC-nyheternas översättning av Muammar Gaddafis tal angående FN:s säkerhetsråd.

Gaddafi är avskydd av de flesta i USA och västvärlden på grund av sina förbindelser med terrorister.

Gaddafi har väletablerade kontakter med flera terroristgrupper och han har ansetts vara ansvarig för bombningen av Pan Am -flyget  103 år 1988 över Lockerbie, där 270 personer dog.

Trots att Gaddafi 2008 lovade att upprätta en fond på 1,5 miljarder dollar till familjer av Pan Am-flygets offer, riktade han ett personligt välkomnande till terroristbombaren Abdelbaset Ali Mohmed Al Megrahi.

Al Megrahi hade dömts för sin inblandning i bombningen men släpptes för flera månader sedan av den skotska regeringen efter diagnosen långt framskriden prostatacancer. Händelsen ökade spända relationer och ogillandet av Gaddafi.

Gaddafi är känd för att han brukar bo i ett stort och extravagant tält under sina utlandsresor och man misstänkte att han skulle slå upp sitt läger på Donald Trumps egendom i Bedford, New Jersey.

En talesman för Trump besvarade frågor till Associated Press och sade att en del av egendomen ”hade hyrts på kort tid av en mellanöster partner, som kanske eller kanske inte hade samröre med Gaddafi”.

Arbetet stoppades dock på grund av att det inte fanns något ordentligt tillstånd för att sätta upp tältet.

Gaddaffis besök har också kränkt några familjemedlemmar av Lockerbieoffren och de har varit förnärmade över hans försök, visserligen misslyckade försök, att få tillstånd att sätta upp ett beduintält i Central Park och på två andra ställen i staden New York.

Reuters refererade också att Gaddaffi själv sade sig förstå familjemedlemmarnas ilska mot honom men ville inte längre ha konflikter med USA och han hoppades på att bygga upp en relation med president Barack Obama.

Utrikesdepartementet hade tidigare tänkt ge ett bistånd till Gaddaffi och hans söners stiftelser med 2,5 miljarder dollar men efter att två lagstiftare skrev ett brev till utrikesminister Hilary Clinton vill man nu avblåsa planerna. Orsaken är Gaddaffis varma välkomnande av Al Megrahi vid hans återkomst till Libyen. Talesmannen för utrikesdepartement sade att man skulle tänka över frågan om biståndet.

Översatt från http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22884/ med tillägg av ETS.