Mount Everest - det utnyttjade berget
Den italienske bergsklättraren Reinhold Messner under presentationen av sin bok "Mi vida al limite" (Mitt liv på gränsen) i Madrid 2005. Messner var den förste att utan syrgas bestiga världens 14 högsta berg, inklusive Mount Everest. (Pierre-Philippe Marcou/ AFP/ Getty Images)


Den planerade olympiska fackelstafetten till världens högsta bergstopp, på Mount Everest, ”är en fars” tycker bergsbestigaren Reinhold Messner. Enligt honom har facklan ingen möjlighet att brinna på sådana höjder utan extra syre och han säger att materialet för TV-sändningen redan har spelats in.

– Mount Everest utnyttjas för en propagandakampanj – oavsett om vi vill lyssna på det örat – det var samma sak med nazisterna 1936, även då användes OS i propagandasyfte, säger Messner.

Den 8 maj är det 30 år sedan någon för första gången besteg världens högsta berg utan syrgas. Messner och hans vän Peter Habeler var de första som lyckades med detta. Bergsklättraren och före detta EU-parlamentarikern Messner förargas över den rådande situationen i Tibet.

Tidigare hissade Messner Tibets flagga, 60 kvm stor, på sitt museum i Sydtyrolen i Italien.

– Den blåste bort, men nu får vi en ny, större och mer stabil, berättar han.

Han menar att Kina skulle ha mött omvärldens gillande om de givit Tibet större frihet, men att de nu har gått miste om den chansen. Han har svårt att förstå varför Kina inte tagit tillfället i akt.

Messner menar att Tibets rika kulturarv är något som berör stora delar av mänskligheten och att det är därför Tibetfrågan har väckt oro i hela världen.

– Idag använder man ord som vapen. Vi måste efterlysa mer demokrati. Den olympiska fackelstafetten måste även fortsättningsvis användas för att exponera tillståndet i Tibet. I dagens Kina paras ett kommunistiskt system ihop med absolut kapitalism och fascistiska element. Med en sådan sammanslagning är djävulen inte långt borta, säger Messner.

När man beslutade att ge Kina OS trodde man att människorättssituationen skulle förbättras. Det motsatta har dock inträffat och Messner tror att politiker för ögonblicket måste vara i en svår situation. Han gissar att de förmodligen blir ”slagna från alla håll.” Hans åsikt är att OS bör användas som en plattform för att väcka uppmärksamhet kring människorättskränkningar.

Reinold Messner begrundar 30-årsjubiléet för sin första bestigning av Mount Everest utan syrgas:

– Under 90-talet har vi kedjat och snört berget, säger han.

Han riktar kritik mot att bestigning av Mount Everest blivit kommersiellt och att bergsklättrarna inte har något ekologiskt samvete. På Messners museum finns en skulptur tillverkad av 100 kilo skräp insamlat på Mount Everest.

– Bergen har en stark karisma så länge vi inte tämjer dem. Det verkar dock som om människor vill göra jorden till sin slav – det är trist att asiaterna har tagit sig an detta.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-3/70148.html