Motståndare till olaglig avverkning av skog i Amazonas mördad av skogshuggare
En skogstekniker kontrollerar ett Cuiaranaträd (Buchenavia grandis) som sågats ner inne i ett "godkänt avverkningsområde" under 2009, i norra Brasilien. (Foto: Antonio Scorza / AFP / Getty Images)


Illegala skogshuggare har mördat en sjätte person i brasilianska Amazonas för att denne motsatte sig deras avverkningsmetoder, rapporterade BBC. Obede Loyla Souza, en 31-årig lantarbetare från delstaten Para, sköts ihjäl i onsdags.

Hans kropp hittades i en tät skog i närheten av hans hem. Souza hade hotats med mord efter att han hamnat i en dispyt med skogshuggare från regionen.

Han var en av de 125 personer som fått ta emot dödshot från illegala skogshuggare, enligt den katolska kyrkans betesmarkskommission (CPT).

– Det finns i denna region en riktigt farlig grupp av skogshuggare, berättade CPT:s Hilario Lopes Costa för Associated Press.

I slutet av förra månaden sade den brasilianska regeringen att den skulle öka ansträngningarna för att skydda miljöaktivister från sådana våldshandlingar. Tjänstemännen höll krismöten i den sista veckan i maj efter att tre aktivister mördats för att ha uttalat sig mot avverkningsmetoderna.

– Vi kommer att intensifiera övervakningen och utredningen, och förstärka insatser som leder till hållbar utveckling i regionen, sade landsbygdsutvecklingsminister Afonso Florens vid ett möte i huvudstaden förra månaden.

Översatt från engelska.