Motorcyklists död ledde till massupplopp i Guangxiprovinsen
Efter att en motorcyklist i Guangxiprovinsen dött av skadorna från att ha blivit påkörd av tulltjänstemän gick en uppretad folkmassa till attack mot polisbilar. (Foto: Tencent.com)


Tulltjänstemän i sydvästra Kina orsakade en motorcyklists död den 7 december. Folk som såg incidenten blev mycket upprörda, och efter ett tag hade en folkmassa på tusentals personer samlats, som började vandalisera polisbilar, innan kravallpolis till sist kväste oroligheterna.

Incidenten ger en fingervisning om allmänhetens ilska över kommunistpartiets maktmissbruk och korruption, något som den nye regimledaren Xi Jinping har berört i tal, men som som enligt experter har blivit en kultur bland partitjänstemän som kommer att bli svår att ändra på.

Händelsen ägde rum i Guangxiprovinsen den 7 december. Upprinnelsen var att en grupp med tulltjänstemän i Fangcheng-hamnen i staden Dongxing kört på en motorcyklist med sin bil, i vad verkar ha varit ett försök att gripa honom.

Åskådare kallade på ambulans, men tulltjänstemännen hindrade dem rån att flytta på honom. Han avled av skadorna, och myndigheterna anklagades för att ha orsakat hans död, och att den kunde ha undvikits om han hade fått vård.

Offrets familjemedlemmar fördes också bort med våld efter att de hade protesterat mot hur han behandlades.


Minst nio polisbilar vältes av arga människor i en massincident den 7 december. (Foto: Tencent.com)

Minst nio polisbilar vältes av arga människor i en massincident den 7 december. (Foto: Tencent.com)

Ett dussintal polisbilar vandaliserades av den uppretade folkmassan efter att ryktet om vad som hade hänt spred sig. De ansvariga tulltjänstemännen fick eskorteras bort av polisen.

Enligt Hongkongbaserade Information Center for Human Rights and Democracy samlades upp till 10 000 personer och 20 polisfordon och tullbilar vältes, slogs sönder eller sattes i brand.

– Omkring 1 000 beväpnade poliser och specialpoliser kom rusande till platsen, men de vågade inte ta till våld för att skingra folkmassan. Det tog fem timmar innan de skingrades, sade en invånare i staden.

Yang, en lokal människorättsaktivist, kommenterade händelsen:

– Idag leder alla olagliga våldshandlingar från kommunistpartiet till vrede hos allmänheten och upplopp. Alla fingrar pekar mot kommunistpartiet. Det här är ett oundvikligt resultat av partiets extrema korruption och att man inte har lagstyre, sade han.

Han tillade att ett antal säkerhetspoliser i civila kläder rörde sig i folkmassan och fotograferade demonstranterna.

– Det kommer garanterat att bli hämndaktioner [mot demonstranterna] framöver, sade Yang.

Statliga medier hade en kort artikel om incidenten, som man betecknade som ”mindre”, och skrev att den hade ägt rum medan tulltjänstemän försökte gripa en man som var misstänkt för smuggling.

Översatt från engelska