Moskvapolisens orkester ändrar officiella tonen mot Falun Dafa
Falun Gong-utövare framför kinesisk midjetrums- och lejondans när de går runt Röda torget, alldeles intill Kreml. (Foto: The Epoch Times)


Förändringar i det politiska klimatet i Peking verkar ha ändrat Moskvas officiella inställning gentemot den andliga utövningen Falun Gong.

Den 27 maj var utövare av Falun Gong (även kallat Falun Dafa), inbjudna att delta i ett evenemang som anordnades av Moskvas polisorkester som hyllade sporten. Platsen för evenemanget, med över 10 000 deltagare, var Röda torget i Moskva, alldeles intill Kreml, sätet för det ryska styret.

Evenemangets konferencier var en polis i uniform som presenterade Falun Dafa-utövarna som  ”fantastiska och kraftfulla Falun Dafa!”

Rysk polis har inte alltid varit så välkomnande mot Falun Dafa-utövare.

Falun Dafas huvudtext, ”Zhuan Falun”, förbjöds av en rysk domstol år 2008 – ett förbud som bekräftades år 2011 av en rysk appellationsdomstol efter tre års rättslig strid.

Polisen har tidigare ofta besökt Falun Gong-utövares hem och trakasserat dem, och utövare har inte fått hålla stora sammankomster.

Den ryska polisen tillät endast en utövare i taget att stå utanför det kinesiska konsulatet och protestera mot förföljelsen av Falun Gong i Kina. Om en förbipasserande gick fram till utövaren för att be om mer information, skulle polisen behandla samtalet som en samling av två personer och gripa utövaren.

Trakasserierna hade sitt ursprung i den ryska regeringens nära band till det kinesiska kommunistpartiet.

När ”Zhuan Falun” först förbjöds 2008, fördömde chefen för Moscow Helsinki Group, och Sacharovpristagaren Ljudmila Alexejeva rättsfallet som olagligt.

”Beslutet fattades bara för att Falun Gong-utövare förföljs i Kina och ledare i vårt land har goda relationer med Kina. Och uppenbarligen fattades dessa beslut av politiska skäl, för att få godkännande från de kinesiska ledarna”, sade Alexejeva då.

Falun Dafa innebär att göra fem meditativa övningar och leva enligt principerna Sanning, godhet och tålamod, som anges i ”Zhuan Falun” och andra böcker.

Metoden introducerades 1992 och blev snabbt mycket populär. År 1999 hade mellan 70 till 100 miljoner människor börjat utöva metoden i Kina, enligt en studie gjord av den kinesiska idrottsstyrelsen.

I juli 1999 inledde dåvarande chefen för kommunistpartiet, Jiang Zemin, en kampanj för att ”utrota” metoden. Jiang fruktade Falun Dafas popularitet och ansåg att dess läror utgjorde ett hot mot partiets ideologi.

Jiang organiserade
en fraktion till att utföra förföljelsen, men i april blev Bo Xilai, en ledande gestalt i förföljelsen, avlägsnad från alla poster inom partiet och är för närvarande under utredning. Den mäktigaste personen inom fraktionen, säkerhetschefen Zhou Yongkang, är också under utredning och förväntas bli utrensad inom en snar framtid.

Premiärminister Wen Jiabao har enligt dem som känner till hans kommentarer på partimöten, uppmanat att upphöra med förföljelsen av Falun Dafa.

Med Jiang själv i ett vegetativt tillstånd och när hans fraktion förlorar makten, har Kreml uppenbarligen inget att vinna på att fortsätta trakassera Falun Dafa.


Konferencieren, en polis, presenterar Falun Gong för åskådarna. (Foto: The Epoch Times)

Konferencieren, en polis, presenterar Falun Gong för åskådarna. (Foto: The Epoch Times)

Vid evenemanget på Röda torget framförde Falun Gong-utövare traditionell kinesisk midjetrumsdans och lejondans när de gick runt torget oavbrutet i fyra timmar, och livade upp begivenheten.

Utövare gjorde också andra framträdanden, visade övningarna, och ställde upp 15 bord för vikning av lotusblommor av papper. Falun Gong-utställningen var så populär att många besökare inte kunde komma tillräckligt nära borden med blomtillverkning.

Falun Gong-utövare från andra delar av Ryssland skickade lådor med lotusblommor till Moskva genom att ge dem till tågkonduktörer som lämnade dem till Moskvautövare, så att det skulle finnas tillräckligt blommor att dela ut till alla människor.

Falun Dafa utövas i över 70 länder runt om i världen och får ofta stöd från nationella eller lokala myndigheter. Den amerikanska kongressen har antagit fyra resolutioner som kräver ett slut på förföljelsen av Falun Dafa i Kina och över 14 000 proklamationer som hedrar Falun Dafa har utfärdats av amerikanska statliga och lokala myndigheter.

Läs originalartikeln på kinesiska

Översatt från engelska