Mordrättegång oroar kommunistledningen
Fler än 1000 människor demonstrerade utanför Shanghais högsta domstol för att stödja Yang Jia som fått en dödstraffsdom. (Foto: Epoch Times)


En kinesisk civilrättsadvokat åtalas för att ha deltagit i en demonstration utanför en rättegång. Cai Wenjun åtalades den 29 oktober för sin deltagande in en demonstration till stöd för Yang Jia som har anklagats för mord på sex poliser i juli. Yang har sedan dess dömts till döden.

Yangs fall har betydande inverkan på det kinesiska samhället. Många kineser stödde honom. Under den andra rättegångsförhandlingen den 13 oktober demonstrerade fler än 1000 människor utanför domstolen. Civila poliser slog och arresterade många demonstranter.

Demonstranterna ropade: ”Heja Yang Jia! Ned med det kinesiska kommunistpartiet! Ned med fascismen!”

Bilder på slagorden ”Ned med det kinesiska kommunistpartiet” har publicerats på internet efter demonstrationen. Hela händelsen har förargat och oroat den kommunistiska ledningen. Shanghais säkerhetspolis har beordrats genomföra undersökningar av demonstranterna.

Cai Wenjun sade att han fördes bort med våld 9:20 på morgonen den 29 oktober till Shanghais säkerhetspolis utan något rättsenlig förfarande. Han förhördes sedan av polisen i över tre timmar.

– Polisen väntade på mig på morgonen utanför mitt hem. När jag skulle gå ut med mitt barn för att leka i grannskapet kom poliser i en bil och grep mig. När jag bad dem att visa legitimation tillkallade de ytterligare två bilar med sju eller åtta poliser i. En polis bände upp armen bakom ryggen på mig och pressade in mig i bilen. Han sparkade också på mig, sade Cai Wenjun.

Cai har varit under polisövervakning och utsatts för trakasserier alltsedan Yang Jias fällande dom. Efter gripandet fördes han till en källare i fängelset på polisstationen. Två poliser från säkerhetspolisen kom för att ”samtala” med honom. 

– De frågade mig huvudsakligen om demonstrationen som var till stöd för Yang Jia, och om varför jag var där, vad jag gjorde där, om jag bar någon T-shirt med text på som uttryckte stöd till Yang, hur många personer som var där och så vidare, sade Cai Wenjun.

Cai frågade polisen varför han inte fick vara där under en rättgång som är öppen för allmänheten. Han var en av många  demonstranter som åtalades. Chang Xiongfa, Zhu Libin, Chen Enjian, Xi Rendi, Xu Yuexin, Dai Aifang, Zhang Cuiping, Xu Zhengqing, Zhang Taiping, Shen Yuelian och Cao Yibao delgavs även de nyligen åtalsförhandlingar.

Flera av dem har fått sina hem genomsökta av polis då de letade efter folk som hade deltagit i demonstrationen. Källor som önskar vara anonyma berättar att säkerhetspolisen den 14 oktober fick en krisorder om att omedelbart starta arbetet med att förhöra de personer som deltagit i demonstrationen dagen innan.

Demonstrationen bevakades av minst fem polispikétbussar. Fler än 100 personer greps. Några av dem fördes till fängelse på 500 Fucun Road. Senare under kvällen väcktes åtal av säkerhetspolisen.

http://en.epochtimes.com/n2/china/anti-communist-rally-china-6575.html