Mordrättegång med koppling till Tjetjeniens president
En presskonferens i Wien den 15 november 2010 inför rättegången mot en misstänkt för mordet på tjetjenisk dissident Umar Israilov år 2009. (Foto: Dieter Nagl / AFP / Getty Images)


Tjetjeniens president Ramsan Kadyrov kommer att bli noggrant granskad under rättegången i Wien rörande mordet på hans livvakt. Ett mord som den Kreml-stödda presidenten misstänks vara ansvarig för.

Den 16 november ställdes tre svaranden inför rätta för sin roll i mordet på Umar (Alikhan) Israilov, tidigare militant tjetjen  och Kadyrovs livvakt, som mördades i ett misslyckat kidnappningsförsök i januari 2009.

Österrikiska utredare anklagar en fjärde svarande, Shaa Turlaev, som är nära förtrogen med Kadyrov, för att ha gett order om kidnappningen, men de har inga bevis på att han agerade på uppdrag av den tjetjenske presidenten. Turlaevs vistelseort är okänd.

Umar Israilov deltog i en lokal rebellgrupp under det andra tjetjenska kriget år 2000. Han tillfångatogs och satt i fångläger från april till juli 2003 i Kadyrovs hemstad Tsentoroi. Under fångenskap blev han torterad av Kadyrov. Därefter tvingades han att bli den tjetjenska presidentens livvakt. Han vittnade också om att han bevittnat flera fall av tortyr och olagliga avrättningar som utförts av Kadyrov och hans anhängare, har Umar Israilov uppgett i ett vittnesmål.

– Kadyrovs vakter tvingade mig att sitta på en träningsmaskin med en kabel fastsatt i örat och en annan i lillfingret. Sedan började Kadyrov att veva på startveven så att jag fick en elektrisk stöt. Jag kände en hemsk smärta i huvudet och i handen, har Umar Israilov sagt i ett vittnesmål som finns tillgängligt på Europeiska centret för konstitutionella och mänskliga rättigheters (ECCHR) hemsida.

Umar Israilov och hans familj flydde från Tjetjenien till Polen under hösten 2004 med hjälp av falska pass. År 2006 anklagade han Ramzan Kadyrov offentligt för att ha torterat honom och lämnade in en ansökan till Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.

Under 2008 kontaktades Umar Israilov av en tjetjensk man, känd som Artur Kurmakayev, på uppdrag av Kadyrov, som hotade honom och krävde att han drar tillbaka sin besvärsinlaga från domstolen och försökte övertala Umar Israilov att återvända till Tjetjenien. Umar Israilovs anhöriga var också fängslade i tio månader.

Efter den incidenten märkte Umar Israilov att han var bevakad. Då ansökte han om skydd från  polisen i Österrike där han bodde då, men fick avslag. Han försökte igen i januari 2009, men fick återigen avslag. Några dagar senare var han död.

– Vid den tidpunkten fanns det tillräcklig bevisning som indikerade ett politiskt kontraktmord, avslutade ECCHR i ett bakgrundsdokument om Umar Israilovs ärende.

”Åtalet säger att detta är ett politiskt mord, och det verkar mycket troligt att Umar Israilov var måltavlan eftersom han direkt anklagade den tjetjenske ledaren för tortyr”, sade Rakel Denber, chef för Europa och Centralasien på Human Rights Watch i ett uttalande den 14 november. 

Rakel Denber gjorde en koppling av mordet på Umar Israilov med många andra fall, främst mordet på den tjetjenska människorättsaktivisten Natalia Estemirova 2009 som utlöste internationella protester.   

– Så frågan är vad de ryska myndigheterna har gjort för att undersöka eventuell inblandning av de tjetjenska ledarna i detta fall och även mer allmänt för att ta reda på vem som är ansvarig för raden av allvarliga brott mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien som har dokumenterats av rättighetsgrupper och journalister?

Andreas Schuller, advokat på ECCHR, sade att de österrikiska myndigheterna kan anklaga Kadyrov, men att de fortfarande saknar nödvändig bevisning.

– Jag tror att åklagarmyndigheten kommer att vänta till slutet av rättegången så att de kan fortsätta undersökningen baserad på vad den kommit fram till, sade Andreas Schuller i en intervju med den tyska tidningen Deutsche Welle.

Norra Kaukasus är fortfarande ett av de farligaste områdena i Ryska federationen med militanta grupper som kämpar mot ryska polis- och rättsväsendet för att bli oberoende. Båda sidor anklagas för en mängd övergrepp och ansvarslöshet som oftast resulterar i civila dödsoffer, människors försvinnande, och hotelser.

– I många år har tjetjenska brottsbekämpare och säkerhetsstyrkor fört bort, i hemlighet fängslat, tvingat att försvinna, torterat och till och med dödat anhöriga till påstådda rebeller, eller de som misstänks för någon form av samarbete med upproret, sade Rakel Denber.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46005/