Mordet på Anna Politkovskaja möjlig vändpunkt för Ryssland
Tysta demonstranter samlades med levande ljus utanför den ryska ambassaden i Helsingfors. Anna Politkovskaja sköts förra lördagen i sitt hem, och var en de sista journalisterna som rapporterade om brotten mot mänskliga rättigheter i Tjetjenien. (Foto: Lehtikuva/AFP)


Mordet på den ryska journalisten Anna Politkovskaja har väckt stort engagemang i Finland. Den senaste veckan har det hållits flera manifestationer och möten, där man bland annat diskuterat Rysslands demokratiska utveckling.
– Situationen i Ryssland är inte så stabil och bra som man hoppats och trott, säger Anne Kuorsalo, finsk författare och journalist, som varit verksam i Ryssland under många år.

Den ryska ledningen har försäkrat att utvecklingen går framåt jämfört med 1990-talet, då det förekom fler beställningsmord. Men verkligheten talar emot detta, menar Anne Kuorsalo.

– För bara knappt en månad sedan blev den ryska centralbankens vice ordförande skjuten till döds. Det kan hända att det pågår maktstrider bakom kulisserna i Ryssland, säger hon.

Hon menar att uppmärksamheten kring mordet på Anna Politkovskaja i Finland beror på att hon är väldigt känd där.

– Anna Politkovskajas böcker har sålt förvånansvärt bra i Finland och därför var hon känd i vidare kretsar än endast bland journalister. Människor har också chockerats av hur hon blev skjuten till döds, säger hon till Epoch Times.

Levan Tvaltvadze som sänder ett ryskspråkigt radioprogram i Helsingfors säger till Epoch Times att den så kallade ”styrda demokrati” som råder i Ryssland har kommit in i en återvändsgränd. Bara under Putins period har tolv undersökande journalister dödats.

– Regeringen kan inte längre skydda sina egna medborgare. Rädslan är stor hos journalisterna i Ryssland. Efter Politkovskaja finns det ingen som vågar fortsätta hennes arbete. Detta kommer självklart att hota den demokratiska utvecklingen, säger Levan Tvaltvadze.

Det finns likheter mellan det som händer i Ryssland och Kina anser både Anne Kuorsalo och Levan Tvaltvadze.

– Bara det att Ryssland och Kina inte har gjort upp räkningen för alla de miljoner människor som dödats av olika orsaker i kommunismens maskineri. I bägge länderna har den enskilda människan inte ett sådant värde som vi har i väst, säger Anne Kuorsalo.

Många författare och reportrar har fängslats i Kina genom tiderna och på sista tiden har Kina också strypt både utländska och inhemska reportrars yttrandefrihet. 

– Samma slags drag är synliga. I bägge länderna försöker man med ”styrd demokrati”. Men demokrati utan opposition är som ett ord utan innehåll. Slutresultatet är diktatur och en auktoritär makt, avslutar Levan Tvaltvadze.

Vem som har beställt mordet på Anna kommer vi kanske aldrig att få veta, misstänker Anne Kuorsalo.

– Vi kan bara spekulera i varför Anna Politkovskaja mördades. Det gemensamma i alla antaganden är att mordet har med hennes arbete att göra, någon annan orsak finns inte. Men om detta i första hand var riktat mot Anna Politkovskaja eller den ryska regeringen finns det olika åsikter om. Jag hoppas att man hittar de skyldiga och de som gjort beställningen på mordet. Men i tidigare mordfall har detta inte skett.

Vid ett möte på den finska riksdagens informationsavdelning i Helsingfors den 13 oktober tog man upp situation i Ryssland: Åt vilket håll är landet på väg, mot demokrati eller åt motsatt håll? Och hur bör Finland agera?

Ordförande i gröna partiet Heidi Hautala, riksdagsledamoten Ulla Anttila, tillsammans med Jukka Mallinen, ordförande i finska PEN, och Frank Johansson från finska Amnesty deltog i mötet som var öppet för allmänheten.

Man kom fram till att det viktigaste kravet EU bör ställa är att Ryssland upprätthåller de mänskliga rättigheterna och människovärdet i praktiken, rapporterar Epoch Times utsända Sveta Berseneva.

Andra förslag var att Finland bör stödja aktivister, advokater och journalister, som vill avslöja sanningen. Likaså skulle Finland ta upp frågan på nästa möte med premiärministrarna från EU där även Rysslands president Putin kommer att delta. Mötet är den 20 oktober i Lahti.

Heidi Hautala sade på mötet igår att Politkovskaja har arbetat hårt för freden, men att EU har svikit henne och Tjetjenien. Mordet innebär nu en möjlig vändpunkt för EU och Ryssland. NU finns en möjlighet att stoppa brotten mot mänskliga rättigheter.

Tidigare i veckan har mordet på Anna Politkovskaja uppmärksammats på flera håll i Finland. Närmare 2000 personer samlades i söndags för en fredlig manifestation utanför Rysslands ambassad i Helsingfors. Demonstrationer anordnades även i andra städer såsom Åbo, Lahti och Jyväskylä.


Heidi Hautala, ordförande i finska miljöpartiet, deltog i diskussionsforumet på finska riksdagens informationsavdelning. (Foto: Sinikka Suontakanen)

Heidi Hautala, ordförande i finska miljöpartiet, deltog i diskussionsforumet på finska riksdagens informationsavdelning. (Foto: Sinikka Suontakanen)