Mordanklagelserna mot Ukrainas expresident kan vara en hämnd
Leonid Kutjma. (Foto: Sergei Supinsky/AFP/Getty Images)


Många funderar på vad som egentligen ligger bakom anklagelserna som förts fram av den nuvarande regeringsadministrationen mot expresident Leonid Kutjma. Han anklagas för att vara delaktig i mordet på en journalist för tio år sedan

Ukrainas tidigare president Leonid Kutjma anklagas av åklagare för att ha utnyttjat sin myndighetsutövning och haft en ledande roll i det uppmärksammade mordet på journalisten Gyorgy Gongadze år 2000.

Enligt Democratic Initiatives Foundation (DIF), kom nyheten om anklagelsen mot Kutjma som en överraskning för många analytiker som inte trodde att fallet skulle utredas under Ukrainas president Viktor Janukovitjs styre, eftersom preskriptionstiden för mordfall är tio år och den löpte ut förra hösten.

Experter säger att fallet kan ha tagits upp av Janukovitj som hämnd för att Kutjma inte använde våld för att skingra demonstranterna under presidentvalet 2004, och på grund av Kutjmas vägran att lämna över presidentposten till Janukovitj, som var den rättmätige vinnaren i valet.

Officiella resultat visade att Janukovitj vann valet, men han anklagades för att ha manipulerat opinionssiffrorna, vilket fick tusentals människor att gå ut på gatorna. Hans rival, Viktor Jusjtjenko, förklarades som segrare i valet och tillträdde presidentposten.

– Janukovitj och hans grupp anser Kutjma skyldig eftersom de ser det som att ”valsegern togs ifrån honom” säger Aleksej Garan, som är vetenskaplig ledare för Kiev-baserade School of Political Analysis.

Åklagare hävdar att Kutjma gav olagliga order till sina underlydande som ledde till Gongadzes död och att Kutjma direkt gynnades av att tysta den populäre journalisten som skarpt kritiserade hans förra regering.

Åklagarens bevisning bygger på inspelningar som hans livvakt, Mykola Melnychenko, gjorde på Kutjmas kontor, där en röst som lät som Kutjmas hörs klaga på journalisten och föreslå underordnade ”att ta itu” med problemet.

Röster som känns igen som det nuvarande parlamentets talman Volodymyr Lytvyn och andra politiker ska också finnas med på inspelningen. Åklagarna anser att banden är autentiska.

Gongadze var kritisk mot Kutjmas auktoritära styre, och visade på en regering full av korruption. Han försvann den 16 september år 2000, strax efteråt hittades hans huvudlösa kropp i en förort till Kiev.

Janukovitj anklagas av analytiker för att använda målet mot Kutjma för att visa västvärlden att hans regering följer de demokratiska lagarna i Ukraina.

Många ledande experter säger att det starkt politiserade fallet används för att avleda uppmärksamheten från viktiga sociala frågor som till exempel de ökade protesterna mot den nya skattelagstiftningen, som innebär höga skatter på små och medelstora företag, vilket kan leda till att många företag måste läggas ner.

Vladimir Fesenko, chef för Penta Center för politisk forskning, sade att utredningen om Kutjmas inblandning måste breddas, och bör även omfatta andra politiker som också kan ha gynnats av Gongadzes död.

Utländska underrättelsetjänster har bekräftat de uppgifter som presenterades av Kutjmas livvakt, vilket antyder Volodymyr Lytvyns inblandning i journalistmordet och i den förre inrikesministern Jurij Kravchenkos misstänkta död 2005, som i höstas namngavs som den som hade beordrat mordet.

DIF:s analys visar att de flesta experter inte tror att Kutjma kommer att häktas och dömas, medan andra påpekar att målet kommer att ta lång tid att avsluta, eller att anklagelserna till slut kommer att läggas ner.

– Experter och de flesta människor litar absolut inte på regeringen och det nationella rättsväsendet, säger Vladimir Fesenko.

Översatt från engelska: