Mördad flicka hittad i 7000 år gammal grav


Vid en plats med anor från stenåldern i den kinesiska staden Xi’an i Shaanxiprovinsen har man vid utgrävningar funnit skelettet efter en mördad ung kvinna. Arkeologerna tror att kvinnan blev knivhuggen till döds av nära 100 personer för mellan 6 450 och 7 300 år sedan.

Rapporten kom från den kinesiska tidningen Sanqin City Daily i november och berättar om hur arkeologer under vintern 1995 grävde fram en gammal grav i byn Lingkou. De dokumenterade sina fynd och tog bland annat bilder på gravplatsen, skelettet och andra lämningar.

I en rapport som nyligen släpptes av Shaanxiprovinsens arkeologiska institut anger man att märkena på den unga kvinnans kropp var utspridda på skallen, ryggraden, bäckenet, armarna och benen. Det fanns fortfarande totalt 18 vapen instuckna i skelettet, såsom bengafflar, hårnålar och pilspetsar av ben. Enligt analyser kan nära ett hundra angripare ha varit inblandade i mordet.

Zhang Zaiming, forskare vid Xi’ans fornminnescenter, säger att man utifrån rapporten gjort bedömningen att byborna i Lingko levde i halvt underjordiska hus med golvet under marknivå och med väggar gjorda av kalk, lera och halm. Lingkou-borna levde på lantbruk och uppfödning av grisar. När skörden misslyckades fick de leva på jakt och fiske.

Så varför detta brutala mord med så många inblandade? Arkeologer spekulerar i om att den unga kvinnan kan ha varit ett offer i en religiös ceremoni, en fånge eller utstött som varit otrogen eller brutit mot stammens regler, etc.

Arkeologer säger att de kommer att utreda ”Lingkou-jungfrun” ytterligare och försöka hitta orsaken till mordet. Genom en DNA-analys av kroppen kommer de att kunna identifiera hennes ras, gener, längd, fysiska utseende och kanske något om hennes medicinska historia. De kommer dessutom att återställa flickans skalle till dess ursprungliga skick och sedan gjuta en staty av henne.

Översatt från version