Mord bland barn och unga ett tecken på bristande värderingar i Kina
Dagisbarn i Peking den 19 september 2012. Den senaste raden av mord i kinesiska skolor har lett till debatt kring de rådande värderingarna, vilka experter menar har underminerats på grund av kommunistpartiets politik. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)


I april blev en 19-åring attackerad och knivhuggen sju gånger i korsryggen och benen av tre av sina skolkamrater för att han uppfattats som skrytsam. Det hände i Shaanxiprovinsen, och inom några veckor hade två incidenter till inträffat där, i två olika härad: En student fick halsen avskuren och dog, och en annan knivhöggs, men överlevde. Bara några dagar efter den första incidenten höggs en 15-åring ihjäl på en högstadieskola i Jiangxiprovinsen. Den mest förfärliga av alla dessa incidenter dök upp i pressen under samma period, och gällde en 12-årig flicka som hade blivit dödad och stympad av en flicka i samma ålder. Denna händelse ägde dock rum för ett år sedan, i den sydliga provinsen Guangxi, och sägs bero på svartsjuka.

Den här serien med brutala incidenter över hela Kina är enligt experter delvis ett symptom på ett utbildningssystem som prioriterar tävlan och prestation, på bekostnad av värden, etik och moral.

Sättet på vilket elever från grundskolan och gymnasiet allt mer reagerar med våld på problem de stöter på – i vissa fall rör det sig bara om små irritationsmoment – är en trend som oroar både experter och vanliga medborgare.

Mord och självmord på universitetens campus rapporteras det om regelbundet i kinesisk press. Till viss del beror de på den intensiva press som karriärmöjligheter, studier på högre nivå och relationer sätter på studenterna, enligt artiklar.

Inom ett par dagar i april i år förgiftades en student på Fudanuniversitetet i Shanghai, eventuellt av sin rumskamrat. En annan student på Nanjinguniversitetet höggs ihjäl av sin rumskamrat, och ytterligare en död student hittades gömd i en sovsal på Hangkonguniversitetet i Nanchang i södra Kina.

Enligt en psykologiundersökning av högskolestudenter som Kinesiska samhällsforskningsinstitutet genomfört har bara 6,3 procent av studenterna ett tydligt mål för framtiden, och definierar sig själva som att de har självförtroende.

Attackerna är en reflektion av ett ”förakt för människoliv” som genomsyrar det kinesiska samhället, enligt Chu Zhaohui, en forskare på Nationella centret för utbildningsvetenskap, som talade med South China Morning Post.

Sedan Kina togs över av kommunistpartiet 1949 har människoliv stått lågt i kurs, enligt Chu, som hänvisade till de politiska massvåldskampanjer som drogs igång på 60-talet med kulturrevolutionen.

Hemligstämplad officiell statistik visar att nästan två miljoner kineser dog i statligt sanktionerade mord, och att ytterligare 125 miljoner förföljdes eller utsattes för ”kamp” under kulturrevolutionen, när offentliga avrättningar var vanliga och utbredda i Kina, enligt forskaren Song Yongyi.

”Det här har skapat en atmosfär där ett människoliv är värt väldigt lite”, sade Chu.

Eric Chui Wing-hong, som är expert på ungdomsbrottslighet på Hongkonguniversitetet, pekar på utbildningssystemet som en stor orsak till problemet.

Det handlar återigen om bristen på moralisk utbildning och det skoningslösa fokus som läggs på att leva upp till kommunistpartiets dokument, och som har skapat en bristande kultur, sade han till South China Morning Post.

”Skoladministratörer tenderar att följa partitjänstemän som är helt besatta av att skönmåla skolornas akademiska resultat och rykte.”

Han tillade: ”Det här resulterar ofta i alldeles för mycket läxor och att man inte ser till behovet att utveckla friska personligheter.”

På det här viset har kineserna kommit att värdera ”framgång” högre än moralisk utbildning, enligt Xiong Bingqi, biträdande chef för 21st Century Education Research Institute, ett program på Hongkonguniversitetet. I sina kommentarer i kinesisk media till morden på universiteten sade han: ”Vår utbildning fokuserar för mycket på yrkesutbildning och ignorerar moralisk utbildning. Om eleverna saknar förståelse för de plikter som de har i samhället kan de använda extrema metoder för att lösa problem som de stöter på.”

Medborgare över hela landet har reagerat på rapporteringen kring skolvåldet.

”Finns det inga gränser för hur avvikande de här människorna kan bli? Det här är verkligen en allvarlig samhällsfråga”, kommenterade användaren ”Can La Ren Shen Zai Lu Shang” från Shanxi på det sociala mediet Weibo. Den åsikten delas av många andra internetanvändare.

En användare i Shanghai svarade: ”Det finns ingen känsla av säkerhet alls i det här kaotiska landet.”

Chu Zhaohui sade till det statliga mediespråkröret Guangming Daily att ”roten nästan är den samma” bakom morden, nämligen att ”en del människor saknar respekt för liv… Denna brist på respekt för människoliv håller på att bli ett växande samhällsproblem som vi inte kan fortsätta att ignorera”.

Översatt från engelska