Moratoriet för byggandet på Västbanken upphör
En arbetare gör grunden till ett nytt hus den 27 september 2010 i bosättningen Kokhav Hashahar på Västbanken medan Israel avslutade sitt tio månader långa stopp för bosättandet på Västbanken (Foto: Menahem Kahana/AFP/Getty Images)


Det tio månader långa moratoriet för nytt byggande på Västbanken, som den israeliska regeringen infört, löpte ut på söndagen. Premiärminister Benjamin Netanyahu uppmanade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att fortsätta de direkta samtalen med hans administration.

President Abbas sade på måndagen att palestinierna inte tänker svara genast.

”Jag uppmanar president Abbas att fortsätta med de bra och uppriktiga samtalen som vi just har påbörjat, så att ett historiskt fredsavtal kan nås mellan våra två folk”, sade Netanyahu i ett officiellt uttalande som släpptes från hans kansli på söndagskvällen, några minuter innan moratoriet gick ut.

– Jag säger till president Abbas: Med tanke på båda våra folks framtid, låt oss fokusera på det som är verkligt viktigt. Låt oss fortsätta med accelererade, uppriktiga och kontinuerliga samtal och åstadkomma ett historiskt ramfredsavtal inom ett år”, sade Netanyahu.

Enligt Miami Herald sade president Obama i sitt årliga tal till FN: ”Israels moratorium för bosättandet har gjort skillnad när det gäller utgångspunkten och förbättrat atmosfären för samtalen. Vår ståndpunkt i frågan är välkänd. Vi tycker att moratoriet borde förlängas.”

Obama hade tidigare fastslagit samma ståndpunkt den 10 september under en presskonferens i Vita huset. Den 16 september talade också EU för en förlängning av moratoriet, enligt Jerusalem Post.

President Abbas talade på måndagen under en presskonferens som han deltog i tillsammans med president Nicolas Sarkozy i Paris. 

President Abbas sade att palestinierna inte tänker svara genast, de kommer inte att säga ja eller nej till fortsatta samtal, enligt en sändning på israelisk tv, kanal 2.

Tidigare sade Abbas till AFP i Paris att han inte hade bråttom med att svara på Israels beslut om att inte förlänga moratoriet och han vill först konsultera palestinska och arabiska ledare. Abbas sade att palestinierna kommer att ha ett regeringssammanträde senare i veckan, och nästa steg kommer att bli en diskussion den 4 oktober med de arabiska utrikesministrarna.

Abbas sade att han och Netanyahu har kommit överens om att ta ytterligare en vecka på sig för att hitta en kompromiss som ska göra direkta samtal möjliga, enligt rapporter i israeliska medier.

De senaste dagarna har Netanyahu talat med USA:s utrikesminister Hilary Clinton, andra högre amerikanska regeringstjänstemän, Egyptens president Hosni Mubarak och Jordaniens kung Abdullah, och uppdaterat dem om ansträngningarna med att fortsätta samtalen.

Abbas hade tidigare varnat för att den palestinska sidan inte skulle fortsätta fredssamtalen om bosättarna fortsatte byggandet. Israeliska medier har rapporterat att Hamas, som kontrollerar Gaza, uppmanade den palestinske ledaren att hålla sitt löfte och avsluta förhandlingarna.

När förbudet upphörde på söndagen firade israeler som planerade att bosätta sig på Västbanken medan andra israeler protesterade utanför Netanyahus residens i Jerusalem och krävde en förlängning.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43320/