Monsantos planer på nya GMO-grödor i Europa har slopats
En arkivbild tagen den 28 september 2012 visar majs i ett fält i Godewaersvelde, norra Frankrike. (Foto: Philippe Huguen/ AFP)


Det amerikanska företaget Monsantos förfrågan till EU att godkänna nya genmodifierade grödor på kontinenten har slopats, enligt rapporter.

Beslutet kommer mitt bland den oro som delas av många européer över säkerheten av genmodifierade grödor.

Monsantos vd för Europa, Jose Manuel Madero, sade till Reuters att bolaget kommer att skrota godkännandeförfrågningar som registrerats inom EU under de närmaste månaderna.

Det kommer att påverka odlingen av genmodifierad majs, sockerbetor, och en typ av soja, sade Madero.

”Folk har sagt att vi lämnar GMO-verksamheten i Europa, men vi har egentligen inte någon verksamhet”, klargjorde Madero.

Han sade att bolaget skulle fokusera på att öka sin fröverksamhet i Europa.

”Konventionellt utsäde är det område där vi fokuserar på denna tid i Europa, och vi finansierar verksamheten på ett sätt som vi inte har gjort i mer än 15 år”, sade han till nyhetsbyrån.

En företagskälla sade till Daily Telegraph att EU inte har godkänt en ny GM-gröda för odling sedan 1998.

Företaget har ”för närvarande avbrutit utvecklingen av odlingsförfrågningar mot beslut av politiska skäl”, sade källan, och tillade: ”Eftersom EU i dag praktiskt taget är en konventionell utsädesmarknad har vi successivt tonat ner odlingen av GMO-grödor i Europa. ”

Källan fortsatte: ”Bland annat innebär detta att vi inte längre ska söka godkännande för att kommersialisera biotekniskt modifierade frön i EU. Vi har för avsikt att dra tillbaka de väntande förfrågningarna på tillämpning av kommersiell odling av nya GMO-grödor i EU.”

Översatt från engelska