Monetära stimulanser har nått vägs ände i Kina
China Beige Book intervjuar tusentals företag i Kina, på så sätt får man omfattande information om den lokala ekonomin. (Foto: Kevin Frayer/Getty Images)


Det här året har Kinas ekonomi varit i fokus mer än vanligt. Många ekonomer förutspådde avmattning av tillväxten, men först ut av alla med den prognosen var Leland Miller, vd på China Beige Book (CBB) International.

CBB  gör den mest omfattande företagsundersökningen i Kina. Varje kvartal tillfrågas tusentals företagare i Kina om hur den lokala ekonomin ser ut. Informationen samlas i en rapport en gång per kvartal.

Epoch Times fick träffa Leland Miller för en intervju efter fjärde kvartalets oroväckande rapport.

Epoch Times: Det fjärde kvartalets resultat på lokalnivå visar att den kinesiska ekonomin går rätt dåligt. Vad är överraskande med det här?

Leland Miller: Avmattningen har pågått en längre tid. Vi har haft information om det här under en längre tid.

Innan fjärde kvartalet, i somras, gick trenden på marknaden över från att vara optimistisk till pessimistisk. Människor oroade sig för att inkompetensen och misskötseln på aktiemarknaden – vilken orsakades av samma människor som sköter ekonomin i stort – skulle få följdeffekter överlag.

För det andra devalverades valutan, vilket var befogat om man jämför med hur det såg ut med andra valutor. Men informationen vidarebefordrades inte på ett tydligt och bra sätt, vilket fick investerare att undra om det var något större på gång, kanske början på ett valutakrig, eller någon sorts hemlig stimulanspolitik. Investerarna förstod inte vad som var på gång.

För det tredje så uppvisade tillverkningssektorn dålig statistik, som svaga produktionsindikatorer. Officiell data visade mycket låga siffror. De uppgifter som China Beige Book tog del av visade sig också vara svaga.

Kombinationen av de tre ovan nämnda indikatorerna gjorde människor nervösa, och de skyndade sig att sälja sina aktier i tron att Kina plötsligt blivit instabilt och var på väg att kollapsa.

Vi har sagt att det finns problem och vi bör hålla koll på dem, men systemet kollapsar inte.

Vid tredje kvartalet såg vi en fortsatt blygsam avmattning, men det var ingen kris. Värdena liknade hur det sett ut de senaste två åren. Det fanns ingen tvekan om att det var en avmattning, men det var inget annorlunda än hur det sett ut tidigare.

Utifrån den information vi har idag ser vi en betydlig försämring som inte fanns där under sommaren, då folk blev skrämda. Vi ser att intäkter och vinster är mycket svaga, fastän de tidigare år har varit relativt starka, trots ekonomins inbromsning. Vad som gjorde vinstminskningen mer oroväckande var att de två dolda styrkekällorna också såg skakiga ut under fjärde kvartalet.

Det kinesiska börsexperimentet som slog fel

Epoch Times: Du pratar om prisnivån och om arbetsmarknaden?

Leland Miller: Bilden av inflationen — det ser ut som om det för första gången kan ha varit skadlig deflation. Vi har i stort inte tittat på deflation. Men för vissa företag ser det ut som om en låg inflation har gått över till en deflation.

Och på arbetsmarknaden… Vi har ju slagits av att arbetsmarknaden är stabil trots den inbromsade ekonomin. Analytiker antar felaktigt att om ekonomin saktar av så måste även arbetsmarknaden mattas av. Men så var inte fallet. Oroväckande nog sjönk siffrorna i både sysselsättning och arbetskraftsutbud i fjärde kvartalet. Löneutvecklingen stannade också av.

Det handlar än så länge om ett kvartal, så det är ännu inte någon trend. Men uppgifterna är intressanta och avvikande nog för att hissa gul flagg.

Vi trodde att avmattningen skulle förändra Kina över tid, på ett sätt som regimen och investerare kunde hantera. Men den sortens avmattning som vi ser i fjärde kvartalet – om det fortsätter så här, kommer det att bli en väldigt annorlunda situation som är betydligt svårare att hantera.

Epoch Times: Vad säger du om Kinas valutapolitik, penningpolitik och finanspolitik?

Leland Miller: Vi tror inte att det är så sannolikt att Kina kommer att göra en dramatisk devalvering av sin valuta. Med en stark dollar blir det en depreciering mot dollarn. Vi tror att det kommer att bli depreciering av valutan, men inte en kraftig engångsdevalvering.

Länge trodde man att Kina bedrev både monetära och finanspolitiska stimulanser. Räntorna har fallit under en längre tid, och trots det har andelen företag som lånar minskat. Kapitalutgifterna minskade.

Om företagen inte är intresserade av att låna och spendera kapital är det svårt att genomföra stimulansprogram.

Alla pratar om finanspolitik, men tittar man på några av statens viktigaste sektorer för stimulans, så är det inom transportsektorn och fordonsindustrin. Båda sektorer har haft ett dystert fjärde kvartal.

Om expansiv finanspolitik var riktat mot de här båda sektorerna, varför har vi inte sett någon förbättring? Om man har ammunitionen, var är bevisen på att det faktiskt fungerar? Vi har visat i åratal att monetära stimulanser inte fungerar längre.

Om det här blir det nya normalläget, om arbetsmarknaden försvagas, om det fortsätter att peka nedåt i olika sektorer, kommer Kina att öka sin expansiva politik trots att man vet att det har en begränsad inverkan?

Kina är med i valutakriget

Epoch Times: Ser vi panik hos regimen?

Leland Miller: Nej, jag tror inte de har panik. Man har försökt hantera en avmattning i flera års tid, dynamiken förändras och en del saker skrämmer dem lite, som sommarens händelser. Man försöker att åstadkomma förändringar så smärtfritt som möjligt, men man vet att det kommer att göra ont.

En evig tillväxt på 7 procent är en del av den politiska retoriken, det speglar inte verkligheten.

Det är inte någon kraschlandning vi har som grundscenario. Om man lyssnar till den kinesiska officiella berättelsen så är det här bara en liten dipp. Om investerarna följer de officiella rekommendationerna kommer det gå illa för dem. Det här är vad vi ser för råvaruproducenterna. Det kan bli farligt om inte företag, länder och individer förstår det här. Avmattningen vi ser är permanent, och folk behöver vänja sig vid den här verkligheten.

Epoch Times: Det finns många som säger att det beror på en övergång till tjänstesektorn från tillverkning och export. Är det sant?

Leland Miller: Tjänstesektorn såg stark ut, så man tog fasta på det. Det såg bra ut på pappret, men i fjärde kvartalet ser vi att både tjänstesektorn och tillverkningssektorn går dåligt. Tids nog blir det troligen en övergång, men just nu ser det inte ut så.

Folk tror att när tillverkningssektorn går dåligt kan man förvänta sig en uppgång inom tjänstesektorn. Kina kommer att rapportera att tillverkningssektorn går dåligt, och de kommer inte att ha någon starkt tillväxt inom tjänstesektorn heller. Det här kommer att öka oron.

Man kan förvänta sig att det kommer att pratas mer och mer om återhämtning, och det är faktiskt precis vad som händer. Lyssna inte för mycket på återhämtningspratet.

Epoch Times: Finns det något som är positivt?

Leland Miller: Trots fjärde kvartalets svagheter, gick detaljhandeln bra, men inte jättebra. Den klarade sig någorlunda. Men kan den rädda ekonomin, som många tror? Data visar att så inte är fallet.

Kina kommer inte att rädda världsekonomin