Möjlig statlig mörkläggning efter kraftig explosion i Nanjing
Byggnader inom en radie på 200 meter jämnades med marken då en plastfabrik i Nanjing i Jiangsuprovinsen exploderade. (Foto: Epoch Times Photo Archive)


Efter en explosion i Nanjing i södra Kina förra veckan har uppgifter gått isär om både platsen för explosionen, orsaken och dödssiffran. Omständigheter tyder på att kommunistpartiet både direkt och indirekt manipulerat rapporteringen och att västmedia gått på den kinesiska statliga linjen i sina rapporter om händelsen.

Invånare på platsen sade att det kändes som om en militär missil slagit ner när de försökte beskriva hur de upplevde den smäll som skakade hela Nanjing den 28 juli. Beväpnad polis blockerade omedelbart explosionsplatsen och lokalregeringen kallade till en presskonferens där de sade att en gasläcka lett till explosionen och att den inträffat på Nanjings fjärde plastfabrik, en anläggning som inte längre används.

Presskonferensen bekräftade också att en häftig brand brutit ut, vilket lett till att 13 personer dödats och 120 skadats varav 14 allvarligt. 4300 bostäder kan ha skadats.

Det uppstod snabbt frågor från allmänheten, i såväl konversationer som på bloggar. Varför stoppades ett TV-bolag från att direktsända från platsen? Varför sade somliga att explosionen inträffat i en plastfabrik medan andra påstod att det var i en gasolfabrik och ytterligare andra talade om en kemianläggning? Varför var det hemlighetsmakeri kring antalet döda? Det faktum att explosionen ägde rum i en tätt befolkad stadsdel har ökat förvirringen och spekulationerna.

Nyhetssajten Soufun.com rapporterade först att en explosion inträffat i en gasolfabrik i Maigaoqiao, en förort i Qixiadistriktet i Nanjing, på eftermiddagen den 28 juli och att 79 människor dödats. Efter det publicerades flera liknande rapporter av övrig kinesisk media.

Den första ögonvittnesrapporten kom från Chen Guangbiao, en känd entreprenör och filantrop. Han sade till Wenzhou Net på eftermiddagen den 28 juli:

– Det var två större explosioner. Efter den största ringde det i öronen på alla i närheten en kort stund.

– Jag är inte säker på hur många som dödades, men de bar ut mer än 100 kroppar, sade han även till Shanghai TV.

Chens uppgifter avviker
från den officiella rapporten som hävdade att 13 dödats, utan att nämna något om att explosionen skulle ha inträffat i en gammal gasolfabrik. Statlig media rapporterade att en propylenledning skadats medan man rev en plastfabrik och att en privatbil som startade antänt den läckande gasen klockan 10.15.

I västerländsk media har man rapporterat om saken på det sistnämnda sättet och ofta inte nämnt att den påstådda dödssiffran kommer från statliga kinesiska källor.

En läkare avslöjade att borgmästaren insisterat på att man inte fick rapportera skadade, som senare avled, som döda förrän efter tre dagar gått från det att de togs in på sjukhuset. På så vis skulle de inte räknas i den officiella siffran av dödsfall. Enligt en rapport från Apple Daily sade en reporter att det berörda departementet i hemlighet gett pengar till kinesisk media för att försöka få dem att hålla dödssiffran under 10.

Flera invånare i Nanjing sade till Epoch Times att minst 100 människor bränts till döds i gasolexplosionen. En man som sade att han bevittnat det hela trodde att upp till 170 personer kan ha dött.

Medan katastrofen skapade rubriker på annat håll var det mestadels tyst om den i Nanjing, förutom Modern Express, som hade nyheten på förstasidan. Modern Express drivs av statliga nyhetsorganet Xinhua, som är att betrakta som kommunistpartiets mediakanal.

Personal från en av Nanjings mest populära tidningar, Yangtse Evening Post, postade ett meddelande på sin officiella mikroblogg, vilket senare togs bort. ”Idag fick vi mycket kritik, vilket var helt väntat. Vi hade förberett nio sidor om händelsen, men det blev till sist bara det ni nu kan se. Vi är ledsna, frustrerade och sårade!”.

Strax efter explosionen stoppades ett lokalt TV-teams direktsändning från platsen av en ämbetsman från propagandadepartementet. Klippet där han stoppar sändningen har cirkulerat på kinesiska bloggar och lett till upprörda reaktioner.

Hanteringen av explosionen i allmänhet visar på den nya trenden i hur kommunistpartiets propagandister anpassat sig till en informationsrik omgivning, enligt Choi Yung Mei, chefredaktör på Hongkongbaserade Open Magazine.

– Man rapporterar väldigt underligt, med betoningen på själva hjälpinsatsen efter katastrofen istället för själva katastrofen. Man försöker vända olyckor och katastrofer till PR-möjligheter istället för att blockera rapporteringen. Själva kärnan i nyheten, dvs katastrofen, nämner man knappt, sade hon i en intervju med Voice of America.

Resultatet är stereotypa bilder på flitiga räddningsarbetare som söker överlevande, medicinsk personal som behandlar skadade på sjukhus och medkännande medborgare som donerar blod.

Enligt China Youth Daily sattes flera områden runt explosionsplatsen under undantagstillstånd efter explosionen. Marken var täckt av glassplitter. En invånare beskrev det hela som att ”inget hem var alldeles helt”. Hon var på platsen för att leverera mat till sin mor eftersom gasen stängts av. Alla kommunikationer var också nere i hennes område, som bestod av 19 byggnader med fler än 1000 hushåll.

Explosionen raserade fullständigt byggnader inom 200 meters avstånd och krossade rutor på upp till två kilometers avstånd, inklusive fönster och dörrar på bussar, vilket orsakade panik bland passagerare.

Maigaoqiaoområdet har kemiska fabriker, varav vissa inte används längre, bensinstationer och stationer för att fylla på gasol, och överallt löper rörledningar under marken i vad som nu är bostadsområden. Den 27 maj rapporterade Nanjing Morning Post om att en propylenledning i Qixiadistriktet i Nanjing gått sönder under grävarbeten och att nästan 1000 personer tvingats evakueras på grund av gasläckage.

Boende i området har krävt att man ska sluta bygga bensinstationer och att de kemiska fabrikerna ska flyttas, men enligt uppgift har myndigheterna inte brytt sig om dessa krav.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/40219/