Mogaogrottorna fyllda av konstskatter
Bodhisattva Manjusris besök hos Vimalakirti, ikon på en väggmålning i Dunhuang. (Foto: Tony Dani)


Dunhuang var porten till Sidenvägen, belägen i öknen i Gansuprovinsen i Kina långt bort från kustens livliga städer. Det blev en prefektur år 117 f Kr genom Kejsare Hanwu och var en knutpunkt för utbyten mellan Kina och världen utanför under Han- och Tangdynastierna.

Grottorna, som Dunhuang är berömt för, är fyllda med en av världens mest omfattande och utsökta samlingar av buddhistiska målningar och skulpturer. Där finns fler än två tusen målade statyer. De mest berömda grottorna i Dunhuang kallas Mogaogrottorna. De innehåller ovärderliga målningar, skulpturer, runt 50 000 buddhistiska skrifter, historiska dokument, textilier och andra reliker som fick världen att häpna under det tidiga 1900-talet. Väggarna i Mogaogrottorna är täckta av mer än 45 000 kvadratmeter väggmålningar.

De mest kända målningarna
är från Tangdynastin. De skildrar vackra himmelska skönheter som strör ut blommor, medan dansare och musiker hyllar det buddhistiska Rena Landets skönheter.

Väggmålningar från Tangdynastin i Mogaogrottorna sträcker sig från enorma målningar som avbildar scener ur sutrorna till levande personporträtt.

En av de mest populära väggmålningarna från Tangdynastin är ”Bodhisattva Manjusris besök hos Vimalakirti”. Till vänster ser man den sjuke gamle, kungen Vimalakirti som får besök av en skara himmelska varelser, ivriga att få höra hans berättelse. Ovanför honom finns ett till synes oändligt landskap, med Buddha omgiven av bodhisattvor på en ö i mitten. Den här väggmålningen är rik på färger av olika slag och intensitet. Dess målare har visat sin skicklighet med penseln med ett stadigt isättande, hårt tryck och snabb rörelse.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/arts-entertainment/chinese-painting–bodhisattva-manjusri-visit-to-vimalakirti-3442.html