Moderskärlek med lång historia
Blommor till mor - över hela världen. I japan såldes mycket av den speciellt framtagna blå nejlikan ”Moondust” inför årets mors dag. (Foto: AFP/Yoshikazu TSUNO)


Varje år i maj bemödar vi oss extra för att tacka kvinnorna som bär och föder fram liv. Genom hjärtliga gåvor, vackra blommor eller frukost på sängen får mödrar njuta av erkännande och respekt för den viktiga roll de spelar i att uppfostra och stödja sina barn.

Olika kulturer firar med unika traditioner och trosuppfattningar men har gemensamt att de hedrar mödrarnas ovillkorliga kärlek.

Mors dags historia

Firandet av morsdag som tradition härstammar från gamla kulturer och kan spåras tillbaka till den tidiga grekiska civilisationen. Under vårfirandena hedrade människorna Rhea; modern till alla gudar.

Hos hednareligionerna överskred vördnaden för mödrarna det föräldramässiga. Firandet och respekten för moder jord syns tydligt i de gamla romerska, Maya, den keltiska och de flesta forntida civilisationerna. Från ett kristet perspektiv spelar också dyrkandet av Maria som Guds mor en bidragande roll till den morsdag vi känner till idag.

Brittiskt firande

Vi kan också tillskriva britterna en hel del av den här speciella dagens historia. På 1600-talet firade de en dag som kallades ”mothering Sunday”. Fjärde söndagen i fastan tillbringade de med att hedra Englands mödrar. De inneboende tjänarna hos välbärgade arbetsgivare fick ledigt för att kunna åka hem till sina familjer och tillbringa dagen med sina mödrar. För att göra det hela festligare bakades en särskild tårta kallad ”mother cake”, också kallad ”Simnel cake”.

Simnelkaka är gjord av vitt mjöl, kryddor och torkad frukt. Den är precis som en ”Christmas cake” täckt med mandelpasta. Ibland är den dekorerad med små runda bollar gjorda av mandelpasta som ska symbolisera de tolv apostlarna.

I USA representerar mödrar inte enbart födelse, natur och kyrka utan de ses också som en stark symbol för fred. Den amerikanska författaren Julie Ward Howe gjorde sitt bästa för att få ett formellt erkännande för en mors dag för fred. Det lyckades inte men hon inspirerade en annan amerikansk kvinna; Anna Jarvis känd som ”mors dags moder”. 1914 blev mors dag en nationell helgdag.

Årets mors dag

Med sitt rika kulturarv ger 27 maj ett tillfälle att säga tack till den kvinna som födde dig. Nu för tiden kan mors dag vara något kommersialiserad men det behöver inte vara så. Frukost på sängen har blivit ett populärt sätt att visa hur mycket du älskar din mor eller att laga mat eller göra så att hon har en avslappnad dag. Varför inte gå tillbaka till mors dags historiska rötter och göra en ”Simnelkaka” eller någon annan kaka. Så länge som den är gjord med hjärtat kommer din mor inte annat än uppskatta bemödandet. Och varför inte gå ännu ett steg och göra alla dagar till mors dag!

Översatt från originalartikel på engelska.