Moderaterna storsatsar på jobb för unga
Statsminister Fredrik Reinfeldt under talet i Almedalen, 3 juli 2013. (Foto: Aron Lamm/Epoch Times)


Moderaternas dag i Almedalen handlade om jobb. Och lite mer jobb. Statsminister Fredrik Reinfeldts stora utspel gav oss ett nytt koncept: YA-jobb, en kraftigt subventionerad ungdomsplats som kombinerar jobb med handledning. Resten av dagen var också inordnad därefter.

Hela förmiddagen i almedalstältet handlade om jobb i olika former, så det var inte förvånande att Fredrik Reinfeldt under presskonferensen vid lunchtid levererade två jobbrelaterade utspel: Den nya yrkesintroduktionsanställningen, eller YA-jobb, samt slopad differentiering i A-kassan, vilket ger lägre avgifter för 2,3 miljoner löntagare, allra mest för Hotell- och restauranganställda, som får 255 kr mer kvar i plånboken per månad.

YA-jobben, och de unga arbetslösas situation, fick särskild plats.

”Jobbpakten”, som består av separata avtal med de olika branschernas företrädare, utgår enligt Reinfeldt från den svenska modellen, men är samtidigt något helt nytt, eftersom den på allvar flyttar ut lärandet på arbetsplatserna.

– Jag vill understryka vilken enorm förändring det här är, sade han, och fick kraftigt bifall från publiken.

Systemet som innebär marknadsmässiga löner, 75 procent jobb och 25 procent handledning, till halva den normala kostnaden för en arbetsgivare, förväntas ge 30 000 nya jobb för ungdomar i åldern 15-24. Den finns med i höstens budgetproposition, och planeras träda i kraft i januari 2014.

Det märktes för övrigt att det var ett av Sveriges två stora partier, och det för närvarande regeringsdominerande, som var i Visby. Det var ministrar i snart sagt var och en av de ambitiöst sammansatta panelerna, och det var fullsatt i det heta partitältet. Mest fullt var det nog när utrikesminister Carl Bildt och försvarsminister Karin Enström pratade säkerhetspolitik. Och uppslutningen för att se Fredrik Reinfeldt leverera sitt tal var, inte så konstigt, det största hittills. Han kunde kosta på sig att skoja bort en inledande talkör som försökte störa ut honom.

– Vi kommer till er lite senare.

Tonen genom hela dagen var också seriös; Fredrik Reinfeldt deklarerade redan på presskonferensen att han tänkte prata om komplicerade saker i sitt tal, men att han trodde att ”komplicerade budskap väcker respekt” hos väljarna. Dessutom kunde han ju, i egenskap av regeringsledare, lägga fram färdiga, skarpa förslag med en tidtabell, som en kontrast till MP:s visioner från dagen innan.

Förutom att prata jobb byggde Reinfeldt och M på bilden av partiet som ”det enda arbetarpartiet” och talade sig varm om den svenska välfärdsstatens förflutna som ”ett pussel som du inte får lägga ensam”, och där M har bidragit med Arbetslinjen, och nu bygger vidare i enlighet med den svenska modellen.

– Ha respekt för att varje tid har byggt något bra, och bygg vidare.

Självklart kom också regeringsfrågan upp, och något förutsägbart, så sköt Reinfeldt åter in sig på att hans allians står mot ett oklart alternativ. Nu liknade han ett icke på förhand klart regeringsalternativ vid att springa ett maratonlopp utan att ha förberett sig, och varnade:

– Det blir dyrt och dåligt, och det blir inte som man har sagt innan.

Samtliga partier till vänster fick en släng av sleven, men han sparade sin skarpaste kritik mot Sverigedemokraterna, som han helt skilde ut från de övriga partierna, och konstaterade att de ”inte ska få vara med”, vilket gav de mest entusiastiska applåderna för dagen.

– De för in hatet i svensk politik. Deras idé är att säga ”de” i stället för ”vi”… Vårt besked är: Ni ska inte få något inflytande.

Sedan passade han på att säga att Alliansen kommer att släppa fram de rödgröna till regeringsmakten om de blir större i valet, för att undvika att SD ska få detta inflytande, samt att kritisera Stefan Löven för att inte tydligt nog utlova att han aldrig ska stödja sig på Sverigedemokraterna.

– Det är pinsamt, dundrade han.

Man kan misstänka att den tråden kommer att plockas upp på ett eller annat sätt av S under deras dag, på söndag.