Modedesigner inspirerades av Shen Yun
Gerard Brusse på Shen Yun Performing Arts föreställning vid Lucent Dansteater, 23 april 2014. (Foto: Med tillstånd av NTD Television)


Gerard Brusse, erfaren modedesigner, imponerades mycket av de vackra dräkterna som används i Shen Yun Performing Arts produktion.

– Det var så praktfullt. Jag har aldrig sett något liknande förut, sade Gerard Brusse, som såg Shen Yuns föreställning på Lucent Dansteater i Haag, Nederländerna.

– Jag har sett mycket inom mitt yrke. Jag är mycket intresserad av sidenmaterial … man kunde se att varje plagg som damerna [kvinnliga dansare] bär är av rent silke. Det är verkligen vackert, och hela presentationen var mycket välgjord. Koreografin, belysningen, allt, lade han till.

Gerard Brusse har över 50 års erfarenhet av modedesign. För en tid sedan, under det Internationella toppmötet för kärnsäkerhet 2014 som hölls i Haag, presenterade han sin Hera Collection 2014, med enbart naturliga material som en reaktion på den kraftiga teknikökningen som kan hota vår planet.

Brusse sade att han blev särskilt berörd av föreställningens andliga tema.

– Detta var något som berörde mig; respektera och acceptera alla människor; gör allt i harmoni. Återigen mina komplimanger till producenten, den har självklart en djupare mening, sade han.

”Sofistikerade danstekniker, en orkester med instrument från både öst och väst, vackra dräkter, och en fantastisk bakgrundscen – detta är Shen Yun vid första anblicken”, står det på Shen Yuns hemsida.

”Gräver man lite djupare upptäcker man ett helt hav av traditionell kinesisk kultur. Dödliga och gudomliga varelser blir på scenen till en enhet. Principer såsom godhet och rättvisa, anständighet och visdom, respekt för himlen och gudomlig vedergällning, förkroppligas och flödar ut över publiken.”

Brusse sade han från föreställningen fick budskapet ”om vi närmar oss varandra på rätt sätt, kan inget dåligt hända i världen.”

Förutom den andliga inspirationen fick Brusse också inspiration till sitt arbete.

– Den inspirerade mig mycket. Jag har arbetat en del med färger; färgspektrat och naturen som också inspirerat mig. Detta (Shen Yun) var en enorm knuff framåt för att få ännu mer inspiration. Om man är kreativ kommer många saker att tilltala en, speciellt i den här (föreställningen), sade han.

– Det är så vackert gjort att jag kommer att tala om för alla jag möter den kommande tiden: ”Du måste se detta”.

Brusse sade att han fascinerades av att se 5 000 år av kinesisk historia och kultur presenteras på scenen.

– Det är unikt; Jag är imponerad, sade han.

Shen Yun som är baserad i New York, reser världen över varje år med ett uppdrag att återuppliva Kinas gudomligt inspirerade kultur, som har varit undertryckt efter årtionden av kommunistiskt styre i Kina. Danskompaniet kan för närvarande inte resa till Kina.

– Jag tycker att det är mycket beklagligt [att Shen Yun inte kan uppträda i Kina] eftersom det är så vackert, det som ett land för fram och vad det ger folket. Jag tycker det är synd att det är förbjudet, sade han.

Översatt från engelska.

New York-baserade Shen Yun Performing Arts har fyra turnerande kompanier som framträder samtidigt runt om i världen. På sin Europa-turné framträder Shen Yun i Prag 3 maj, Brno 6-7 maj och Wien 10-11 maj. För vidare information besök www.shenyunperformingarts.org

Epoch Times anser att Shen Yun Performing Arts är vår tids mest betydelsefulla kulturevenemang. Vi har stolt rapporterat om publikens reaktioner sedan Shen Yun startade år 2006.