Modedesigner Harry Darsono: "Shen Yun kommer att leda världens modetrender"
Den framstående indonesiske modedesignern Harry Darsono såg Shen Yun Performing Arts New York Company i Taipei, Taiwan. (Foto: Li Xianzhen/ Epoch Times)


Scenkonstens ”Haute Couture” sade den framstående indonesiske modeskaparen Harry Darsono om Shen Yuns dräkter efter att ha sett Shen Yun Performing Arts New York Company uppträda i Taiwans huvudstad Taipei den 25 mars.

Darsono, som själv är en skicklig ”haute couturier”, har fått internationellt erkännande och klätt stjärnor och societetslejon, presidenter och prinsessor. Han fick höra talas om Shen Yun genom sina vänner i New York, och bestämde sig för att se gruppen uppträda på sin födelsedag. Med sig tog han nästan 20 vänner.

 

Shen Yun är Haute Couture

Darsono berömde Shen Yuns sätt att uppmärksamma detaljer och jämförde det med mycket exklusiv Haute Couture design (franska, den högsta formen av sömnadskonst).

– Haute Couture betyder att du måste hedra, du måste värdesätta hantverket. Och detta behärskas av en lysande mekanism i hjärnans system. Detta är verkligen ett uttryck inom konst och vetenskap. Det är Shen Yuns artisteri och underhållningstalang.

Själv andvänder Darsono mycket siden i sin design. Han bar i själva verket en ”handspunnen, handvävd och handmålad” sidenskjorta dagen till ära.

Om Shen Yuns handgjorda dräkter sade han:

– Jag kunde se fållningslinjen. De (Shen Yun) använder sig av handarbete. Vi kallar det Haute Couture. ”Haute” betyder det ultimata och ”couture” betyder sömnaden. Så detta är den ultimata sömnaden, handsytt. Det genererar flödet, känslan och tygernas fall. Detta är tre huvudkomponenter i mode.

 

Shen Yun är genialisk

Darsono är även akademiskt aktiv och arbetar som föreläsare inom konst, design och psykologi. Han reser mycket i Europa och har bott i Paris och London.

Han har fil. kand. i humanistisk filosofi från Oxford, och kunde verkligen uppskatta Shen Yuns mästerliga kombination av flera innovativa konstformer.

– Det är inte bara balett (eg klassisk kinesisk dans), det är inte bara musiken, det är inte bara det hörbara, du vet, visuella och hörbara saker. Detta är hjärnans oförutsägbara mekanism, som människor inte kan förutsäga. Så jag vet att jag kan utveckla någonting – detta är genialiskt!

Dessutom är Darsono ofta involverad i teateruppsättningar, skapar scendesign och förser dem med scenkläder.

– Shen Yun är verkligen häpnadsväckande, tekniken och de artistiska effekterna innehåller många element, såsom färger och föränderliga formationer. Men det mest framstående, som verkligen fångade mitt öga, var koreografin. Så många små detaljer, så väl arrangerat, så väl skapat av någon som har studerat den uråldriga kinesiska kulturen.

– Det är mötet mellan det gamla Kina och den moderna världen, och detta är det verkliga Kina. Jag minns en bok som heter ”The Genius That Was China” (Geniet som var Kina). Nu säger jag att geniet är Kina, det är Shen Yun.

Om scenproduktionen sade han:

– Den inte bara fångar din uppmärksamhet, håller dig vaken, utan blandningen av färger visar också kombinationen av universums forntida och moderna värld. Detta är kinesisk kultur!

Darsono började räkna upp de senaste andra föreställningar han känner till och sade sedan:

– Detta (Shen Yun) är bortom alla dem. Kort och gott.

 

Shen Yun kommer att leda världens modetrender

Med sin fingertoppskänsla för mode förutspådde Darsono att Shen Yun kommer att leda modevärlden in i en ny era.

– Jag har bott i Paris i 18 år och även i London och Oxford. Jag har arbetat med varumärken som Yves Saint Laurent. Så tidigt som på 70-talet influerades många franska och italienska modedesigners av den kinesiska kulturen. Till exempel var (kinesiska) hårdekorationer verkligen inspirationskällor för märken som YSL, Balenciaga och Kenzo.

Darsono tror att Shen Yuns kläddesign är forntida kinesisk kultur med en modern touch och kommer att inspirera många fler designers runtom i världen.

– Oh ja, även lagren av kjolar, och det finns ett par långa byxor under kjolarna, så lager på lager… mycket inspirerande. Och färgskalan, med början från en mycket tidig vår eller senvintern till sommarens levande färger, de är mycket inspirerande för modevärlden.

 

 

Li Yuan & Sophia Fang rapporterade.

Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som samtidigt turnerar på olika håll i världen. Europaturnén 2012 har varit på Cirkus i Stockholm, den 4, 5 och 6 april.

Nästa anhalt på turnén är Palais des Congrès i Paris, Frankrike den 10 april för att avslutas i London 12 – 15 april.

För mer information om Shen Yun Performing Arts och traditionell kinesisk kultur, världsturnén 2012, biljetter och datum: sv.shenyunperformingarts.org


Darsono hörde talas om Shen Yun genom vänner i New York, och beslutade att ge sig själv en Shen Yun-föreställning i födelsedagspresent tillsammans med nästan 20 vänner. Bilden är tagen utanför National Dr Sun Yat-sen Memorial Hall den 25 mars 2012. (Foto: Li Bindong/ Epoch Times)

Darsono hörde talas om Shen Yun genom vänner i New York, och beslutade att ge sig själv en Shen Yun-föreställning i födelsedagspresent tillsammans med nästan 20 vänner. Bilden är tagen utanför National Dr Sun Yat-sen Memorial Hall den 25 mars 2012. (Foto: Li Bindong/ Epoch Times)