Mode från väst smyger sig in i Nordkorea
Nordkoreanska kvinnor på väg mot en tunnelbanestation i Pyongyang i Nordkorea, september 2002. Foto: Japan Pool / Getty Images


En kvinna går över gatan i höga klackar och en moderiktig designer-handväska hänger över axeln. En sådan sak är normalt sett inget att höja på ögonbrynen för, men när scenen utspelar sig i Nordkorea blir accessoarerna iögonfallande. Västvärldens modetrender har snabbt smugit sig in i den isolerade kommuniststaten till kvinnornas förnöjelse.

Under en mycket lång tid har nordkoreanska kvinnor varit tvungna att bära illasittande statssanktionerade kläder med strikta regler om kjollängd, färg och modell. Men nu har en del nordkoreanska kvinnor fått möjlighet att köpa insmugglade kläder och accessoarer. Till att börja med kom de från Kina men nu kommer det mesta från Japan. De kan också ha råd att muta polisen som skulle kunna straffa dem för brott mot statens klädkod, rapporterar den Londonbaserade kulturtidskriften Dazed.

Ri Sol-ju tillåten att använda höga klackar

Nordkoreas högste ledare Kim Jong-uns hustru Ri Sol-ju, har blivit något av en modeikon. Hon är en av få kvinnor i landet som har tillåtelse och råd att ha höga klackar och bära en Christian Dior-väska. Hennes inflytande och insmugglade USB-minnen med sydkoreanska dramaserier och amerikanska filmer har satt igång en längtan efter varor från västvärlden, skriver Dazed.


En modernt klädd nordkoreansk kvinna passerar en trafikpolis i Pyongyang i oktober 2007. Foto: STR/AFP/Getty Images)

En modernt klädd nordkoreansk kvinna passerar en trafikpolis i Pyongyang i oktober 2007. Foto: STR/AFP/Getty Images)

Enligt nyhetsbyrån United Press International, har Kim fördömt den här populariteten för utlandstillverkade varor och kallar beundran av importerade varor en sjukdom. I sitt nyårstal sade Kim att nordkoreanerna måste lära sig att älska inhemska varor.

Troy Collings från Nya Zeeland är en av få researrangörer som har tillstånd att operera i Nordkorea. Han berättade för Dazed att nordkoreaner faktiskt är intresserade av varumärken. Alla vet om det.

Nordkoreanska kvinnor väljer helst också lite tajtare jeans för att bli lite mer moderiktiga och till och med blå jeans har setts på gatorna i Pyongyang. Blå denim har länge varit förbjudet i Nordkorea eftersom det symboliserar Amerika, en av de så kallade fienderna.

Om man vill ha jeans i Nordkorea måste de vara svarta. Kjolarna måste nå till knät och färgat hår är inte tillåtet.

Översatt från engelska