Möbler skapas med 3D-skrivare
Ett exempel på en trästol som skapats med en 3D-skrivare. Komplex formgivning är relativt enkel att utföra med 3D-skrivare, vilket kan göra det möjligt att producera intressanta, prisvärda möbler. (Foto: 4axyz.com)


Varför tänkte jag inte på det? Handgjorda, solida trämöbler har alltid varit dyra, eftersom de håller länge och är ständigt efterfrågade av husägare och leverantörer. Den höga kostnaden kommer av erfarna hantverkare och högkvalitativt virke.

De senaste decennierna har möbler av billiga material som plywood och träimitationer liksom metallmöbler tagit marknadsandelar från den traditionella möbelbranschen. Det finns inte lika många hantverkare som tidigare, och detta har gjort trämöbler ännu mer exklusiva, och således ökat kostnaden än mer.

Samir Shah, grundare och VD på företaget 4 AXYZ, försöker ta sig in i möbelbranschen med hjälp av 3D-utskrifter i trä. Åtminstone en av faktorerna som ger den höga kostnaden kan minskas betydligt.

”Det man ser är att solida trämöbler är alltför dyra och att kvaliteten sjunker. Vi har något som inte är rocket science, även om det är patentskyddat”, sade Shah till Gigaom. ”Vi kan tillverka [möbler] enligt nordamerikansk standard, och vi kan leverera dem inom 15 dagar även om de specialtillverkats för kunden.”

Dessutom existerar komplexiteten som påverkar en normal hantverkare i stort sett inte alls när man använder en 3D-skrivare.

”Ju mer komplicerat det är, desto dyrare är det. Mycket material och ansträngning går till spillo. Vår maskin reducerar antalet komponenter väsentligt. Ju mer komplicerat det är, desto billigare blir det med vår process”, enligt Shah.

Enligt reportaget sade Shah att hemligheten med affärsverksamheten ligger i tekniken som används för att skära ut och lägga ihop trälagren. För närvarande reser han runt i sökandet efter investerare och förväntar sig att företaget ska leverera sin första modell inom sex till åtta månader, förutsatt att man får finansiering.

Andra designers har provat att skapa möbler med 3D-skrivare. Titta till exempel på Shapeways unika design. Om man har en idé och kan rita upp den, så kan man förverkliga den med 3D-skrivare.

3D-skrivare kan också skapa prototyper innan man tillverkar de riktiga exemplaren. Ta en titt på den här fantastiska kollektionen av stolar tillverkade av återvunna kylskåp och andra futuristiska modeller.