Mobiltelefoner kan skada mäns fruktsamhet
Ny Studie: Mäns mobiltelefonanvändande kan ha samband med ofruktsamhet. (Foto: Mario Tama/Getty Images)


En ny studie visar att antalet spermier från en man har ett samband med hur många timmar om dagen han pratar i mobiltelefon. Det fanns en direkt koppling mellan att ha ett lågt antal av och låg kvalitet på spermierna med att ha pratat i mobiltelefonen i fyra timmar eller mer per dag, enligt en rapport som presenterades på det Amerikanska sällskapet för reproduktiv medicins årsmöte i New Orleans.

Antalet spermier hos brittiska män har minskat 29 procent under de senaste tio åren. Det finns många andra bidragande orsaker, men denna studie som även underbygger tidigare forskning är den största i ämnet. Den menar att bland annat alstrad värme och elektromagnetisk strålning kan vara möjliga orsaker.

361 män som kontrollerade sin fruktsamhet på en fertilitetsklinik delades in i fyra grupper. 40 använde aldrig mobiltelefon, 107 använde den mindre än två timmar per dag, 100 använde den två till fyra timmar, och 114 mer än fyra timmar per dag. Män som använde mobiltelefon mer än fyra timmar per dag hade 25 procent mindre sperma än dem som inte använde mobiltelefon. Bara en femtedel av deras sperier såg normala ut vid mikroskopundersökning. Spermiernas simförmåga, vilken är avgörande för att befruktningen av kvinnans ägg ska lyckas, var bara en tredjedel av normala spermiers.

Studiens viktigaste upptäckt var att av spermiernas hälsa och antal samt deras rörlighet, livskraft och utseende visade betydande skillnad mellan grupperna.

– Nästan en miljard människor över hela världen använder mobiltelefon och antalet ökar i många länder med 20 till 30 procent per år. Inom fem år till kommer antalet att bli det dubbla. Folk använder mobiltelefon utan att tänka efter vilka konsekvenserna kan bli sade ledaren för studien, Dr Ashok Agarjwal, chef för reproduktionsforskningen på Clevelandkliniken i Ohio.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är ett normalt antal spermier över 20 miljoner per milliliter sädesvätska.

– Det var en betydande sänkning av de viktigaste mätvärdena hos sperman från mobiltelefonanvändarna och det bör definitivt avspeglas i en minskning av fertiliteten. Mobiler kan ha en förödande effekt på fortplantningsförmågan. Det måste fortfarande bevisas men det kan ha en enorm inverkan eftersom mobiler är en så stor del av våra liv, sade Ashok.

Tidigare experiment på djur har visat förstörd DNA i sperman från möss i forskning gjort på universitetet i Newcastle , Storbritanien. En annan studie, publicerad i Biology edicine Wireless Technology , 27 juni 2004, visade att mobiltelefoner som bars nära ljumsken, vid bältet eller i fickor exponerade sperman för mikrovågsvärme, som reducerade antalet spermier med 30 procent.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/6-11-1/47671.html