Mjukvara mot internetblockaden – en fråga om social rättvisa
Kinesiska internetanvändare har kunnat komma åt många av regimens förbjudna webbsidor tack vare en speciell mjukvara. (Foto: AFP)


Sedan i mars 2002, då Dynamic Internet Technology Inc. (DIT) släppte mjukvaran Dynaweb som på ett nytt sätt besegrat censuren och gett åtkomst till förbjudna webbsidor för internetanvändare i Kina, har mer än en miljon människor börjat använda programmet.

Tack vare denna succé har Bill Xia, president i DIT, vid ett flertal tillfällen intervjuats av tidskrifter som Wall Street Journal, Forbes och Business Week. Xia har också flera gånger vittnat vid utfrågningar i den amerikanska kongressen beträffande frågor kring Kinas internetcensur och teknologier för att bryta blockaden.

I en intervju med The New Epoch Weekly har Xia beskrivit sitt uppdrag med att attackera blockaden och sin praktiska erfarenhet på detta område.

Sex månader efter att DIT släppte sin första mjukvara för att bryta blockaden stötte Xia och hans team på ett problem som skulle visa sig bli ett genombrott. Dynawebs administratör observerade att informationsflödet på deras sida reducerades med omkring 50 procent och han framförde snabbt problemet till sina kollegor. Medlemmar i DIT-teamet ägnade förgäves flera dagar åt att undersöka problemet.

Men blockaden i sig självt gav teamet insikt i vad de letade efter. I en nyhetsrapport berättades det att webbsurfare som försökte komma in på Sina.com, den största kinesiskspråkiga webbportalen med infotainment, av misstag länkades till en Falun Gong-webbsida – en av de mest kontroversiella sidorna som den kinesiska kommunistregimen ville förbjuda. Somliga var förvånade över att den kinesiska regimen gjorde ett så slarvigt misstag, men Dynaweb-teamet kände att problemet kunde ha uppstått på grund av felaktiga inställningar av domännamn på internet.

Till exempel fungerar teknologi för internetcensur på så vis att när en användare försöker komma in på webbsidor som är förbjudna genom blockaden så flyttas de automatiskt över till andra icke kontroversiella sidor. Det tekniska felet som nämndes i nyhetsrapporten fungerade dock på motsatt vis – där en användare flyttas från en säker sida till en förbjuden. Efter att han insett denna avgörande detalj lade DIT-teamet flera veckor på att arbeta fram en lösning. Projektet ledde till vad som skulle komma att kallas den första ”dynamiska webbsidan” – Dynaweb.

Med assistans från kinesiska internetanvändare kunde Dynaweb exakt lokalisera kryphålet i det kinesiska kommunistpartiets (KKP) nya teknologi för censur och utveckla motåtgärder. Resultatet blev att informationskanalen åter öppnades inom en månad.

Kina blir offer för sin egen blockad

Xia förklarade att internet skapades för att fritt kunna utbyta information.

– Det allra viktigaste är nätverkets stabilitet. Till exempel, när en viss plats släcks ned så är internet fortfarande nåbart i andra delar av världen. Att blockera internet är att avsiktligt förändra dess struktur – en fri överföring av information. När internet blockeras till en viss grad kan brandväggen som skapats av den kinesiska regimen leda till instabilitet eller till och med till ett fullständigt sammanbrott av nätverket i Kina, förklarade han.

Dynawebs teknologi för att bryta igenom blockaden blandar den blockerade informationen med andra data. Formatet ökar svårigheten för KKP att fortsätta med sin internetblockad, eftersom de genom att göra det också blockerar information de faktiskt behöver eller vill sprida.

– Internet tycks vara ett gudomligt arrangemang, då det tyglar KKP. Vi behöver bara strama åt tyglarna då och då så räcker det, menar Xia.

Den 3 juni 2005 släppte DIT en rapport med statistik från internet angående kineser som säger upp sitt medlemskap i KKP och dess tillhörande organisationer. Mellan 15 december 2004 och februari 2005 sände DIT ut Epoch Times artikelserie Nio kommentarer om kommunistpartiet till 2,3 miljoner e-postanvändare i Kina genom sin e-postteknologi. I genomsnitt tillkännagav 62 procent av människorna sina utträden ur KKP via Dynaweb. DIT:s data på webben indikerar att tillkännagivandena på nätet kom från 29 provinser och direkt styrda städer i Kina. 15 procent av det totala antalet kom från Peking.

– Detta är bara toppen på isberget. De här siffrorna representerar de som är sofistikerade nog att kunna använda vår anticensurteknologi och är modiga nog att ta detta steg framåt, säger Xia.

Ett tydligt syfte

Hur ställer sig den amerikanska regeringen till Kinas internetblockad? Xia sade att den amerikanska kongressen ända tills nyligen egentligen inte alls har berört frågan.

– De är mest oroade över informationscensur, vilket skiljer sig från informationsblockad. Informationscensur är det då internetanvändare i Kina censureras. Problemet med Kina är inte bara att de som talar ut tystas, utan att människor hindras från att söka efter sanningen genom att fritt ha tillgång till information, sade Xia beträffande de amerikanska lagstiftarna.

Historien om Kinas internetblockad spreds genom två rapporter i amerikansk media. Första gången var 2002 då skadliga effekter från nätverksblockaden väckte världens uppmärksamhet, och andra gången var 2006 då kongressen hade utfrågningar beträffande att Google böjde sig för trycket från kommunistpartiet och deltog i nätcensuren. Att västerländsk media brydde sig om frågan kom inte från en känsla av moral eller av sympati för det kinesiska folket, utan snarare på grund av oro för de amerikanska investeringarna i Kina. Så fort kongressen slutade fästa uppmärksamhet vid det gjorde media likadant.

Många kanske blir förvånade över att de bästa genombrotten inte alltid sker med mest ekonomiska resurser eller arbetskraft. Xia och hans lilla Dynaweb-team är långt ifrån glamorösa och fortsätter att arbeta hårt med sina objekt varje dag. Han sade att teamet tidigare kände att de gjort en bedrift när de lyckats med ett tekniskt genombrott, men att det nu är en del av deras dagliga rutin att bryta igenom blockaden. Xia tror att informationsfriheten till slut kommer att segra när deras insatser fortsätter att sprida sig. Under de senaste sex åren är det detta tydliga syfte som har uppmuntrat Xia att fortsätta bryta igenom blockaden.

Xia tror att Dynaweb för närvarande är den ledande tillgängliga mjukvaran för att bryta igenom internetblockaden och han är snabb med att påpeka att det finns mycket mer än teknologiska framsteg bakom dessa genombrott. Xia menar ödmjukt att det finns en gudomlig försyn bakom genombrotten och att hans teams ansträngningar utan denna skulle ha varit fruktlösa.

Klicka” target=”_blank”>http://en.epochtimes.com/news/7-10-12/60707.html