”Mjuk korruption” problem för svenska företag i Kina
Näringsminsiter Thomas Östros menar att målet med företagsinveteringar i Kina måsta vara demokrati för kineserna. (Foto: Sveriges riksdag)


På China Business Forum i Stockholm träffades i förra veckan politiker och näringslivsfolk från Europa och Kina för att diskutera företagens agerande på den lockande kinesiska marknaden. Ett av fenomenen som kom upp var den ”mjuka korruptionen”.

Språkföretaget EF Education har funnits i Kina i 15 år och skaffat sig en stor marknadsandel. Enligt vd Louise Julian är EF Kinas största utbildningsföretag och har till skillnad från konkurrenterna verksamhet i hela landet, inte bara i storstäderna.

Företaget har 1 500 anställda engelsklärare och utbildar elever från fyra år upp till vuxna. Det har nämligen blivit högintressant för kineser att lära sig engelska för att kunna studera eller arbeta utomlands.

Att bedriva utbildning i en diktatur är en känslig fråga och EF fick lägga mycket energi de första åren på att förvissa makthavarna om att de inte skulle bedriva propaganda.

– Det krävdes många middagar med utbildningsministeriet, uppger Louise Julian till Svenska Dagbladet.

Nu är kontakterna inte lika täta men myndigheterna gör emellanåt stickprov och får löpande information av EF för att de ska behålla förtroendet för företaget.

Det finns flera utmaningar med att bedriva verksamhet i Kina, säger Lousie Julian. Bland annat att hitta tillräckligt många duktiga chefer, att marknaden är snabbföränderlig och varumärkeskänslig samt den omfattande ”mjuka korruptionen”, som hon menar följer i spåren av kommunistiska samhällsystem välden över.

EF motarbetar den ”mjuka korruptionen” genom att kontrollera de entreprenörer som sköter merparten av arbetet i Kina.

Företagens ansvar för etik och miljö, sociala och mänskliga rättigheter är en känslig fråga. Johan Adler, vice vd på Ericssons Hongkongkontor sade till tv-stationen NTDTV att han helst inte uttalar sig eftersom det är svårt att ha en åsikt när man kommer in på ett så stort område.

Näringsminister Thomas Östros (s) sade däremot att det är viktigt att globala företag tar ett stort socialt ansvar vid investeringar i Kina. Och att landet står inför en stor utmaning i mötet med utländska företag.

– Målet måste vara demokrati i Kina.