Mjölkprodukter i Kina återkallade på grund av kvicksilver
Hylla med mjölkpulver i kinesisk livsmedelsaffär, Sichuanprovinsen, 2008. (Foto: China Photos/Getty Images)


Ett av Kinas största mejeriföretag sade på fredagen att man återkallar några av sina bröstmjölksersättningar efter att man hittat höga nivåer av kvicksilver i dem.

Företagsgruppen Yili, som är baserad i Inre Mongoliet och är en av de största producenterna av mejeriprodukter i Kina, sade att man drog tillbaka bröstmjölksersättningen efter att en granskningsorganisation hittat ”onormala nivåer” av kvicksilver, enligt ett uttalande på företagets hemsida.

”För höga nivåer av kvicksilver i Yilis mjölkpulverprodukter av märket Quanyou hittades av en organisation som undersöker livsmedelssäkerhet. Efter en inspektion återkallade Yili produkterna av säkerhetsskäl,” skrev företaget.

Produkten som nämndes, Quanyou, är alltså en bröstmjölksersättning, och enligt företaget har man återkallat det som tillverkats mellan november 2011 och maj 2012. Andra produkter ska enligt uppgift inte vara påverkade.

Enligt Yili har Kina ”inga gränsvärden” när det gäller hur mycket kvicksilver som får finnas i mjölkpulver.

Wang Dingmian, som tidigare arbetade för Guangdongs mejeriförening, tillbakavisade detta påstående och sade att Kina har gränsvärden för kvicksilver i råmjölk.

– Det är oundvikligt att det kan komma ut kvicksilver i mjölkprodukter via luft, vatten, jord och till och med förpackningsprocessen. Därför måste man också sätta upp specifika gränsvärden för mjölkpulver så snart som möjligt, sade Wang till statliga China Daily.

Zhang Sharou, som arbetar på stormarknaden Wu-Mart i Peking, sade att Quanyouprodukterna, som är billigare än andra Yili-produkter, har sålt bra tidigare.

– Vi fick ett meddelande från Yili om att ta ner Quanyou-produktserien från hyllorna för ungefär två månader sedan, men jag vet inte varför, sade hon till China Daily.

Enligt Shanghai Daily finns Yilis Quanyou-produkter fortfarande att köpa på en del stormarknader i Kina, liksom på landets största shoppingportal på nätet, Taobao.

Wu Guangchi, professor i näringslära inriktad på barn, sade till China Daily att kvicksilver vanligtvis kan spåras tillbaka till miljöföroreningar, särskilt industrier och gruvdrift.

Kina har tvingats hantera förorenade mjölkprodukter och andra livsmedelsskandaler tidigare. Den kanske mest uppmärksammade var mjölkskandalen 2008, då melamin i mjölkpulver dödade sex barn och gjorde 300 000 sjuka. I december förra året hittade man förhöjda nivåer av aflatoxin, ett cancerogent ämne, i mejeriprodukter i Mengniu.

Melamin dök upp i livsmedel återigen i Kina 2010, med höga nivåer av industrikemikalien i produkter från flera företag. Även i en del av Yilis produkter har man tidigare hittat melamin.

Översatt från engelska.