Misstänkta terrorister dödade i Irak
IRAK, Basra : En irakisk polis står på gatan medan brittiska soldater patrullerar gatorna i Basra den 6 januari 2007 efter att två irakiska tolkar hade kidnappats tillsammans med en amerikan och mördats. (Foto: AFP/Essam Al-Sudani)


Två irakiska tolkar har hittats mördade, enligt den brittiska militären i Irak. Amerikanska soldater dödade i dag fyra personer som misstänktes vara sysselsatta med att lägga ut sprängladdningar, rapporterar AFP.

De tre körde i en bil i al-Harithaområdet nära Basra i går, när fordon med beväpnade män prejade dem och förde bort dem.

Den amerikanska ambassaden har bekräftat att en amerikansk medborgare, kontraktsanställd säkerhetsman, fanns bland de tre. Såvitt bekant i dag är han nu gisslan hos en irakisk rebellorganisation.

Därmed sitter nu sex säkerhetsmän – fem amerikaner och en australier – fångna hos väpnade grupper i Irak.

I en video som publicerades i veckan av kidnapparna syns fyra av fångarna vara vid god hälsa. De sade att de befrias, om alla irakier i amerikanska och brittisk fångenskap släpps fria.

Amerikanska soldater dödade i dag fyra personer som de misstänkte var sysselsatta med att lägga ut sprängladdningar, rapporterar AFP.

Soldaterna kom till en gata i Bagdad, och fem män flydde snabbt därifrån. Soldaterna förföljde dem och fann ett hus dit de hade flytt. När de vägrade att komma ut, angreps byggnaden och fyra av männen dödades. Den femte greps.

Skälet till att de dödades var att ”deras uppträdande tyder på att de utgjorde ett hot mot koalitionens soldater”, säger den amerikanska militären.

Amerikanska soldater genomför ett stort antal räder mot platser i Bagdad där misstänkta rebeller befinner sig. Varje dag dödas ett hundratal människor i Bagdad genom våld från sunnimuslimska upprorsmän och shiamuslimska miliser.