Misstänkt terrorattentat i Stockholm
Chefsåklagare Tomas Linstrand, SÄPO:s avdelningschef Anders Thornberg, Stockholms polischef Erik Widstrand och polisens talesman Ulf Göranzon gav en presskonferens söndagen den 12 december på polisens högkvarter i Stockholm, efter det misstänkta terrordådet i huvudstadens centrala delar. (Foto: Claudio Bresciani/ AFP)


I går eftermiddag skakades centrala Stockholm av ett par explosioner mitt i julrushen. Två personer skadades och en man dog då han sprängde sig själv i luften. Säpo rubricerar nu händelsen som ett terrordåd.

Strax före klockan 17 lördagen den 11 december mottog nyhetsbyrån TT samt den svenska säkerhetspolisen, Säpo, hotelser via mail och ljudfiler. Tio minuter senare, bland julhandlande människor, sprängdes en vit Audi i hörnet av Olof Palmes gata och Drottninggatan. Två personer skadades lindrigt.

Några minuter senare sprängde en man sig själv till döds ett par kvarter därifrån. Säpo meddelade på söndagmorgonens presskonferens att de rubricerar händelsen som ett terrordåd.

Hotbreven var undertecknade av mannen som utförde dåden och uttryckte bland annat ilska över Sveriges oengagerade hållning till konstnären Lars Vilks nidbilder av profeten Muhammed, och Sveriges inställning till kriget i Afghanistan. Meddelandet gav ett mycket hotfullt intryck och var riktat mot den svenska civilbefolkningen.

Säpo hävdar att hotbilden mot Sverige är oförändrad, men att frågan är under utredning.

Terrorismexperten Magnus Ranstorp från försvarshögskolan sade dock till Tv4 att han finner det svårt att tro att en enskild individ står bakom händelsen, i och med utförandets svårighetsgrad:

– Man har sprängt en bilbomb, och man har haft rörbomber på sig i en separat operation, och man har skickat omfattande hotbrev till svenska folket. Därför tror jag inte att det är en ensam individ som har tänkt ut detta och genomfört det.

Man fann sex sammankopplade rörbomber på den döde mannen, varav endast en hade detonerat.
– Hade den exploderat på Drottninggatan hade det blivit en massaker, sade en källa till Aftonbladet.

Utrikesminister Carl Bildt (M) kommenterade självmordsbombningen på Twitter: ”Ett högst oroande försök till terroristattack i en folktät del av centrala Stockholm. Misslyckad – men det kunde ha fått katastrofala följder.”

Statsminister Fredrik Reinfeldt betonar i en presskonferens vikten av att stå upp för demokratin och ge rättsväsendet tid att göra en grundlig utredning i frågan innan man drar några förhastade slutsatser.

– Peka inte finger på sådant som är byggt på spekulationer, sade han.