Misstänkt terrorattack i Köpenhamn
Polis med bombhund sökte av området utanför Hotel Jörgensen i Köpenhamn, den 10 september, 2010. (Foto: Jens Norgaard Larsen / AFP / Getty Images)


Den danska säkerhetspolisen undersöker en misstänkt terrorattack i Köpenhamn som dock misslyckades, och anhöll en person på fredagen strax efter en explosion på ett hotell i staden. Larmberedskapen höjdes i hela landet på lördagen.

Den danske polischefen Jörn Aabye sade vid en presskonferens på lördagsmorgonen att man inte kan utesluta att motivet var terrorism. Identiteten på den misstänkte som greps efter explosionen i Hotel Jörgensen har ännu inte avslöjats.

”Det är för tidigt att säga huruvida detta är ett terroristrelaterat brott eller ett annat allvarligt brott, men det finns omständigheter som tyder på en misslyckad terrorattack”, sade Jakob Scharf, chef för danska säkerhets- och underrättelsetjänsten i ett pressmeddelande.

Den misstänkte bombmannen greps i H.C. Ørsted Park när han försökte fly efter explosionen i källaren till det närliggande Hotel Jörgensen, där han hade bott. Han hade sprängämnen fastspända runt midjan. Polisens bombgrupp använde robot för att ta bort bomben och oskadliggöra den.

Den misstänkte är en man med europeiskt eller nordafrikanskt ursprung. Polisen hittade två pass och en pistol bland hans tillhörigheter. Han talar engelska men är ovillig att samarbeta. Han skadade sig i explosion som han förmodligen själv hade orsakat, sade den danske polischefen Jörn Aabye till reportrar.

En massiv utredning pågår och man har vidtagit en rad åtgärder för att skydda potentiella terroristmål och förhöja polisens vaksamhet mot misstänkta företeelser.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42425/