Misstänkt korruption i Konfuciusinstitutets nya satsning
Besökare på bokmässan i Frankfurt den 13 oktober 2009 flockas runt en staty av den kände kinesiska filosofen Konfucius som levde 551-479 f Kr. KKP:s Konfuciusinstitut som har etablerat verksamhet runtom i världen har blivit mycket omdiskuterat. Ett kultur- och språkutbyte säger Kina. Ett propaganda- och kontrollverktyg säger kritikerna. (Foto: John MacDougall/ AFP)


Det Kinesiska kommunistpartiet (KKP) tog nyligen in anbud för ett ”Konfuciusinstitut online”. Det var en partitjänstemans företag som vann upphandlingen. Kontraktet är värt 35 miljoner yuan.

En blogg på kinesiska internetforumet Sohu kritiserade upphandlingen och analyserade kostnaderna for Konfuciusinstitutets onlinesatsning och konstaterade att de sammanlagt uppgick till nästan 100 miljoner yuan.

Zhang Hongfeng, en bloggare som är känd för att kritisera korruption, skrev i sin blogg: ”Hur kan ett företag som bara funnits i en månad få ett kontrakt värt tiotals miljoner?”

Företaget som vann upphandlingen, Wuzhouhanfeng Network Technology (WNT), grundades den 9 september förra året. Upphandlingen ägde rum mellan den 18 november och den 15 december. Zhang skriver så här om det i bloggen:
”Tillfälligt företag, tillfälligt anbud, tillfällig upphandling, tillfällig penningtvätt”.

Konfuciusinstitutet online (CIO) är ett projekt format av Kinas nationella byrå för att lära ut kinesiska som främmande språk (NOCFL, är även Konfuciusinstitutets högkvarter). Det sägs vara den dyraste hemsidan någonsin.

Daily Economic News undersökte och bekräftade att den laglige representanten för WNT är Wang Yongli, nuvarande biträdande chef för NOCFL. WNT är alltså kopplat till NOCFL.

Enligt kinesisk lag måste upphandlare undvika intressekonflikter gentemot leverantörer.

Time Weekly påpekade att kostnaderna för Konfuciusinstituten i utlandet betalas med kinesiska statliga medel och att man misstänker att vissa departement berikat sig av dessa medel.

USA-baserade forskaren Xie Xuanjun sade till Radio Free Asia att om vissa departement kan tjäna pengar på att vara värd för Konfuciusinstitut visar det att systemet är felkonstruerat, nämligen att rättssystemet inte är oberoende och att medlen inte kontrolleras. De kan därmed hamna i någons privata ficka eller bara slösas bort.

Hu Yanping, chef för kommunikations- och utvecklingscentret på Kinas internetsällskap sade:
– Vem som helst kan bygga en hemsida som den CIO vill ha, för mindre än 100 000 yuan, men NOCFL plockar nu till sig mer än 35 miljoner. Det är verkligen märkligt.

Konfuciusinstitutet påstås vara en icke vinstdrivande statlig organisation. En nätanvändare skrev: ”De lade beslag på mer än 35 miljoner i en enda klump. Var kommer pengarna ifrån och vem kan ha råd med det?”

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29835/