Misstänkt jordgubbsbedrägeri
Unga Celine säljer jordgubbar vid vägkanten utanför Göteborg. Hon ser att de här billiga bären saknar information om bland annat ursprungsland, klass och odlare på kartongen, men den finns på de dyrare jordgubbarnas kartonger. (Foto: Barbro Plogander / Epoch Times)


Konsumenter larmade Jordbruksverket då de misstänkte att utlandsodlade jordgubbar packats om i kartonger märkta ”svenska bär”.

Det säljs jordgubbar i småregnet utanför en affär i Skene. Ett par damer talar lyriskt om bären. Men så berättar Ingela Klintenberg om ett besök i Varberg där hon såg billiga jordgubbar.

– Jag tog fram pengar för att köpa en kartong men såg att färgen inte såg ut som vanligt. Jag luktade på dem och kände att de var doftlösa. Det stod ”svenska bär” på kartongen, men inte var de svenska, säger hon förtrytsamt.

Andra konsumenter uppmärksammade att det saknades information om bland annat jordgubbsodlaren.

Jordbruksverket har fått in flera anmälningar om misstänkt ompackning av jordgubbar.

– Det är väldigt svårt att leda i bevis att ”svenska bär” kommer utifrån, säger Tony P Nilsson, växtkontrollenhetens chef på Jordbruksverket. Han berättar att drivkraften till att packa om jordgubbarna ökar om skörden är sen och om det inte finns några svenska jordgubbar till midsommar.

Tony P Nilsson menar att man inte kan se på bären om de är svenska, men jordgubbar kan analyseras.

Vattenisotoperna i jordgubbarna har olika sammansättningar och egenskaper, så man kan med ganska god exakthet fastställa var vattnet som jordgubben har bevattnats med kommer ifrån, säger han.

Analysen görs på ett laboratorium i Tyskland och tar tre veckor. Där finns kunskap om vatten på olika platser i Europa. Analysen säger inte vilken by bären kommer ifrån, men Jordbruksverket får veta om de har odlats i Sverige eller inte.

Jordgubbsproducenten Per-Olof Nilsson på Halland Bär AB säger att det såldes väldigt billiga jordgubbar längs vägkanterna vid midsommartid. Att bevisa att dessa ”svenska bär” var utländska jordgubbar som packats om är svårt, anser han.

– Det är väldigt illa att det görs och man ska naturligtvis inte göra så. Tyvärr är det väl ganska ofarligt för den som gör det, och det är väl bedrägeri, men jag vet inte någon som har blivit dömd för det, säger han och låter lite trött.

Kanske inte så konstigt om han är trött med tanke på alla jordgubbar som han, brodern med flera, plockar och distribuerar under en säsong.

– Det är olika från säsong till säsong och från midsommar till midsommar. Mycket beror naturligtvis på prisnivån, men vårt bolag omsätter omkring 10 miljoner kronor. Det är på jordgubbar och lite hallon, uppger Per-Olof Nilsson.

Uppdatering:

Jordbruksverkets analys visade att jordgubbarna kom från Östeuropa.