Misstänkt fågelinfluensa har brutit ut i Guangdong
9830 ankor har avlivats på en ankfarm i distriktet Fanyu i Guangdongprovinsen (Foto: Getty Image)


Enligt information från Kinas lantbruksdepartement misstänker man att det skett ett utbrott av fågelinfluensa bland ankor i Guangdongprovinsen.

Det uppgavs att ankor började dö den 5 september på en farm i distriktet Fanyu i Guangdongprovinsen och den 13 september hade totalt 9830 ankor avlivats.

Den 14 september fastslog Smittskyddscentret i Guangdong att viruset kunde vara H5N1, en sidovariant av fågelinfluensan. Ett prov har skickats till landets referenscenter för fågelinfluensa för vidare konfirmering.

Beskedet sade också att man fram till den 14 september avlivat över 32000 ankor för att förhindra spridning av viruset.

Enligt BBC:s kinesiska webbsajt har media i Kina, innan tillkännagivandet, rapporterat om flera liknande fall där ankor hastigt dött på lokala bondgårdar, men man hävdade då att det var ankpest.

Kina har det största beståndet av fjäderfän i världen. Många av dem lever frigående vilket oroar forskare som tror att detta kan leda till att viruset snabbt sprids.

Tills idag har 328 fall av fågelinfluensa hos människor rapporterats runtom i världen. Tvåhundra personer har dött av sjukdomen och forskare är oroliga för att viruset ska mutera och sedan lätt spridas bland människor, vilket skulle kunna leda till en global pandemi.

Översatt från version