Misstanke om köpta diplom vid franskt universitet
Frankrikes högskole-och forskningsminister Valérie Pécresse lämnar Elyséepalatset efter veckas konseljmöte (Foto: Eric Feferberg /AFP/Getty Images)


Förvaltningschef vid universitetet i Toulon och två vicechefer avstängdes den 19 oktober för att ha hindrat en utredning om påstådd olaglig handel med falska examensbevis.

Ett officiellt uttalande från ministeriet för högre utbildning och forskning anklagar dessa tre tjänstemän för ”trakasserier och hot mot universitetets professorer.” Det sades att deras beslagtagande av handlingar ”endast kan förstås som ett försök att förstöra bevis.”

Den påstådda handeln med examensdiplom på universitetet, som ligger nära Marseille i södra delen av landet, skulle ha gagnat tiotals kinesiska studenter. Detta belyser det tryck som orsakas av att ett växande antal kinesiska studenter reser utomlands för att få en utländsk examen, som är ett högt värderat betyg på Kinas konkurrenskraftiga arbetsmarknad, enligt Washington Post.

Frågan utreds för närvarande i Marseilles domstol.

Efter att den lokala pressen börjat avslöja detaljer om diplomhandeln i mars i år, bad ministern för högre utbildning, Valérie Pécresse, den allmänna inspektören att genomföra en noggrann undersökning.

Undersökningen, som slutfördes i slutet av september, visar ”allvarliga oegentligheter i samband med antagningsförfarandet av utländska studenter, i synnerhet kinesiska studenter, till Toulons universitet,” sade Pécresse till tidningen Le Figaro.

– En del studenter som misslyckades i sina studier på grundnivån i ett annat universitet antogs till Toulons universitet för andra årets studier som om de avlagt första examen, sade hon.

Avstängning av universitetets president Laroussi Oueslati kommer som ett resultat av en sju månader lång process som inleddes i slutet av mars. Enligt analytiker är det ovanligt svåra beslutet kopplat till försöket att försvåra utredningen och påtryckningar på lokal personal mer än till själva diplomhandeln.

Angående universitetets anställda citerades en av universitetets styrelseledamöter av Le Monde: ”Det här är en stor lättnad. Ingenting är dock definitivt löst eftersom detta bara är en sex månaders avstängning.”

Universitetets president, Laroussi Oueslati, kallade anklagelserna ”politiskt orienterade”.

– Jag fördömer denna komplott mot mina vicepresidenter och mig. Målet är att skjuta på en president som inte tillhör samma politiska grupp som ministern.

Han sade att hans advokater kommer att bestrida vad han kallar för förnekandet av deras oskuld.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24147/