Missnöje med valresultat i Kambodja
Anhängare av Kambodjas National Rescue Party visar sitt stöd i Freedom Park den 7 september i Phnom Penh, Kambodja. (Foto: Nicolas Axelrod / Getty Images)


Kambodja håller på att förändras. Segern för den nuvarande premiärministern Hun Sen, i valet den 28 juli befästes officiellt den 8 september, men oppositionen har fortsatt att protestera sedan dess. Sam Rainsy, ledare för Kambodjas National Rescue Party (CNRP), varnade för att protesterna inte kommer sluta förrän en oberoende utredning av valresultaten genomförs.

Vågen av protester som startade den 7 september, visar att den sociala medvetenheten som bubblar under ytan i Kambodja, till synes inte kan stoppas.

”Kambodja genomgår ett fenomen som aldrig tidigare setts i vår historia, en kambodjansk blomstring kan man säga”, sade Theary C. Seng, som är grundare av det kambodjanska partiet Center for Justice and Reconciliation, med bas i huvudstaden Phnom Penh.

Hon sade sig bevittna en ny, spirande period för landet. Hon sade det samtidigt som hon åkte på flaket av en pickup tillsammans med oppositionens partiledare, Sam Rainsy, från flygplatsen till Democracy Square när han återvände från sin exil den 19 juli.

– Folkmassor i hundratusentals skakade öppet och oförskräckt flaket och lastbilen och krävde förändring. Deras passion, påtagligt pulserande och elektrifierande för Kambodjas hela atmosfär, har som verkan att minska den tidigare existerande rädslan, sade Seng.

Alltifrån de långvariga psykologiska trauman från röda khmererna (Pol Pots tid), och Dödens fält under 1970-talet, till de senaste masskonfiskeringarna av mark och kränkningar mot arbetsplatssäkerhet, bland många andra trauman, verkar nu hitta en väg mot försoning.

Nästan 20 000 personer deltog i den inledande fredliga protesten den 7 september, som anordnades av CNRP i Freedom Park i Phnom Penh. Rainsy kallade de nuvarande röstresultaten, vilka ger CPP en fördel med 68 platser mot 55 platser för CNRP, för valfusk.

Premiärminister Hun Sen vägrade i ett möte med Rainsy den 14 september i det kungliga palatset i Phnom Penh att gå med på en utredning om valresultaten.

– Den nationella valkommittén har släckt det allra minsta hopp om att tusentals felaktigheter i valet skulle utredas på ett seriöst och opartiskt sätt, sade Brad Adams, Asienchef för Human Rights Watch, den 10 september.

Chefen för en kambodjansk frivilligorganisation, Advocacy and Policy Institute (API ), Sinthay Neb, sade att oppositionen ändå har gjort ett genombrott.

– Jag tror inte att oppositionspartiet var redo att vinna valet den här gången. Men vad de har åstadkommit än så länge är en mycket stor bedrift, sade Neb.

Neb tror att folk nu har mer mod att stödja oppositionen. Han sade att många unga människor från landsbygden, som nu arbetar i staden, ringer till sina föräldrar och säger: ”Mamma och pappa, ni måste rösta för partiet nummer 7 [oppositionspartiet], annars kommer jag inte överföra några pengar till er för att stödja er”.

Neb berättade om en dam på en marknad som anklagade en leverantör för att lura henne. Andra människor frågade varför hon inte var rädd och hon svarade: ”Nu när mitt parti vann tillräckligt många röster är jag inte rädd längre”.

Vibol Touch, verkställande direktör i Kambodjas National Rescue Foundation med säte i USA, sade att speciellt ungdomarna varit medvetna om förändringen i den politiska arenan nyligen.

– De flockas till möten för att förstå partiernas ståndpunkt och hur det relaterar till deras dagliga liv och framtid, sade Touch.
Ungdomar utgör mer än 30 procent av väljarna i Kambodja. Av de 9,5 miljoner registrerade väljare är 3,5 miljoner mellan 18 och 30 år och 1,5 miljoner av dem är förstagångsväljare.

Gaffar Peang-Meth, en pensionerad expert inom statsvetenskap från universitetet i Guam, och nu bosatt i USA, sade att många unga människor inte gillar det härskande partiet, CPP (Cambodian People’s Party).

– Många har tröttnat på CPP och premiärminister Hun Sen. Även de som sympatiserar med Hun Sen antyder att det kan vara dags för nytt ledarskap, sade Peang-Meth.

Men bortsett från ungdomar och oppositionen kommer en framgångsrik förändring i Kambodja också bero på om Sen, som har styrt landet i 28 år, gör några kompromisser med sin motståndare. Om inte, kunde ett uppror bli följden, enligt en analytiker.

– Det kommer att bli en jasminvår men det kommer inte att vara på samma nivå som ni såg i Libyen eller Egypten, sade Lawrence Gundersen, professor i historia och statskunskap vid University of Tennessee.

Gundersen förklarade att det finns två skäl till varför han tror att det skulle bli annorlunda här: För det första rädsla för hot och för det andra att kambodjanerna är buddister. Den buddhistiska vägen är att visa förståelse och ickevåld.

Översatt från” target=”_blank”>


Tusentals människor samlades för att utmana premiärminister Hun Sens omtvistade valseger. (Foto: Nicolas Axelrod / Getty Images)

Tusentals människor samlades för att utmana premiärminister Hun Sens omtvistade valseger. (Foto: Nicolas Axelrod / Getty Images)